Zwangerschapsverlof over de hele wereld | SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Alles over zwangerschapsverlof voor de vrouw over de hele wereld

   Werkt u als tolk Turks of een andere taal? Dan is het goed om te weten hoe het zwangerschapsverlof voor de vrouw geregeld is in verschillende landen. Ieder land hanteert namelijk zijn eigen regels omtrent dit verlof. Zo kan de kraamtijd verschillen, maar is het ook niet altijd gebruikelijk dat de vrouw na deze tijd terug aan het werk gaat. Voordat u met een vertaalbureau de informatie opstelt, kan het dus helpen om onderstaande informatie door te nemen. Zo bent u op alle verschillen voorbereid.

   Meer over de zwangerschap

   Als eerste is het goed om meer te leren over de zwangerschap. Want hoe lang duurt zwangerschap? En hoe zit het met de kraamtijd. De zwangerschap zelf duurt gemiddeld 9 maanden. De zwangerschap zelf is ongeveer 39 weken. Soms komt het kind iets later of vroeger. Vanaf dat het kind geboren is, begint de officiële kraamtijd. De vrouw is in deze periode thuis om te herstellen van de bevalling en om voor het kind te zorgen. Een zwangerschapsverlof voor mannen is in veel gevallen niet vanzelfsprekend.

   Maar wanneer is dan het goede moment om mensen te vertellen dat u zwanger bent? Ook hier dient u rekening mee te houden. Wanneer de zwangerschap bekend maken hangt volledig van uw eigen gevoel af. De meeste mensen maken het bekend vanaf 12 weken. Op dit moment is de kans op complicaties kleiner en weet u of het kind over het algemeen gezond ter wereld komt. Sommigen kiezen ervoor om al eerder iemand in vertrouwen te nemen. Mede dankzij eventuele complicaties en de steun die dan geboden wordt vanuit familie.

   De basis van zwangerschapsverlof voor de vrouw

   Zwangerschapsverlof voor de vrouw is niet in ieder land hetzelfde. Zo brengt u niet overal ter wereld regelmatige bezoekjes aan de verloskundige en is professionele kraamzorg tijdens de kraamtijd ook niet overal vanzelfsprekend. Sommige culturen kennen deze kraamzorg helemaal niet. De zorg voor, tijdens of na de bevalling is in Nederland en omliggende landen juist heel normaal. Ook is er een vergoeding vanuit de zorgverzekering beschikbaar. Allochtone vrouwen hebben hier vaak geen kennis over, zelfs als ze in Nederland verblijven. Terwijl het wel voordelen op kan leveren met het verloop van de kraamtijd. Reden genoeg om als vertaler Nederlands Duits of een andere taal bewustzijn te creëren en de informatie in iedere taal om te zetten.

   Ziektes vanwege cultuurverschillen

   Het zwangerschapsverlof voor de vrouw en de zorg tijdens de zwangerschap moeten voorkomen dat er ziektes optreden die voorkomen konden worden. Alleen zijn er ook culturen waarbij de zwangerschap zelf als een ziekte wordt beschouwd. De vrouw ligt de hele dag in bed, zelfs als er niets aan de hand is. Iemand in de zorg kan dus met geheel andere situaties te maken krijgen door de cultuurverschillen. Een taalbarrière maakt het dan nog lastiger om de informatie goed over te brengen. Een tolk inhuren kan in dit geval helpen om bewustzijn te creëren en de juiste zorg te kunnen bieden.

   Kwade geesten betrokken bij de zwangerschap

   De kraamzorg in het buitenland kan ook belemmerd worden door kwade geesten. In Nederland bereiden we alles tot in de puntjes voor, nog voordat het kind geboren is. Veel mensen kunnen zelfs niet wachten en schaffen de eerste dingen al voor de 12 weken zwangerschap aan. In andere culturen is er vrijwel geen voorbereiding. Er is veel besef voor de complicaties die kunnen voorkomen. Door de aandacht op de zwangerschap en de voorbereiding van de kraamzorg te vestigen, wordt de aandacht van kwade geesten getrokken. Met alle gevolgen van dien. Dit heeft veel met bijgeloof te maken van het risico op een lelijk kind of de complicaties tijdens de zwangerschap. In Cuba laat men ook de buik niet aanraken door een vreemde.

   Controle overal anders

   In Nederland gaan veel vrouwen vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief aangeeft al naar de verloskundige. Deze zwangerschapscontroles zijn niet alleen goed voor de gemoedsrust, maar kunnen ook complicaties vroegtijdig opsporen. In het buitenland gaat dit er vaak wel wat anders aan toe. Veel vrouwen en culturen maken de zwangerschap pas na minimaal vier maanden bekend. Dit houdt ook in dat ze na deze periode vaak pas op controle gaan. Ze gaan pas als er meer zekerheid is over een goede zwangerschap, terwijl dit ook nieuwe complicaties met zich mee kan brengen.

   Eten voor twee: mythe of feit?

   Regelmatig hoort u dat u voor twee moet eten tijdens de zwangerschap. Maar is dit eigenlijk wel zo? Wetenschappelijk is bewezen dat dit helemaal niet nodig is om het kind van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Normaal en gezond eten is het voornaamste. U heeft dus alleen een aantal restricties. In veel niet-westerse culturen denkt men hier heel anders over. Sommige landen hanteren volledige voedingsvoorschriften, terwijl in andere landen de vrouw daadwerkelijk voor twee moet eten. Buiten een flinke gewichtstoename voordat het zwangerschapsverlof voor de vrouw ingaat, zal dit echter geen verandering geven voor de ontwikkeling van het kind in de buik. Verloskundigen hebben daarom de lastige taak om allochtone vrouwen te overtuigen dat dit niet nodig is.

   Iedere bevalling is anders

   En dan is er uiteraard de bevalling zelf. Ook hier bestaan grote verschillen. In Nederland is er een verloskundige die zowel de zwangerschap als de bevalling begeleidt. In niet-westerse culturen weet men echter niet dat een verloskundige deze functie op zich kan nemen en hier ook bekwaam voor is. Sommigen geven daarom de voorkeur aan een hynaecoloog of een onopgeleide vroedvrouw. Een eigen vroedvrouw is niet medisch opgeleid, maar heeft wel ervaring met de bevalling vanwege eigen kinderen. De Islamitische kraamzorg wordt daarom ook vaak door dezelfde persoon gedaan. En de echtgenoot? Die mag buiten of ergens anders wachten tot de bevalling voltooid is.

   De bevalling gebeurt bij sommige landen ook uitsluitend in het ziekenhuis. Dit komt door het gevoel van veiligheid. De psychologische begeleiding van een vroedvrouw is voor deze vrouwen wel een gemist. Daarnaast bestaat er een schaamte, die gericht is op mannelijke hulpverleners. Islamitische vrouwen vragen daarom vaak om vrouwelijke hulp. Ook is het voor Islamitische culturen normaal dat de baby’s direct na de geboorte de Azan wordt toegefluisterd. Dit gebeurt vaak door de vader. Ook de Sjahada wordt ingefluisterd. Dit zijn daarmee de eerste woorden die de baby hoort over Allah en het geloof.

   De kraamperiode en het zwangerschapsverlof

   Het zwangerschapsverlof voor vrouwen verloopt in veel landen anders dan in Nederland. In Nederland mag de vrouw drie maanden thuisblijven om voor het kind te zorgen en thuis te werken. De vrouw kan er ook voor kiezen om verder te gaan als huisvrouw. Er is dus geen druk op. In andere landen is er wel een druk opgelegd, door onder andere familie. De vrouw wordt bijvoorbeeld vaak geholpen door familie tijdens de kraamtijd. Zo blijven de culturele tradities en gewoonten in stand gehouden.

   Ook is het heel gewoon dat de vrouw voor een bepaalde tijd binnenblijft. China, India, Panama en Salvador zijn hier goede voorbeelden van. In India blijft de vrouw 45 dagen binnen en regelt de familie alles, inclusief maaltijden. In China blijft de vrouw een amand binnen, in Panama en El Salvador 40 dagen. De familie zorgt tijdens deze periode voor alle huishoudelijke taken. Zo kan de kersverse moeder zich richten op het herstel na de bevalling en de verzorging van de baby.

   De culturele verschillen met betrekking tot borstvoeding

   Borstvoeding is een goede manier om uw baby van alle voedingsstoffen te voorzien. Ook schept het een band tussen moeder en kind. Het bespaart veel kosten, doordat u geen melkpoeder en andere voeding aan hoeft te schaffen. Echter is flesvoeding een veelvoorkomend alternatief in veel culturen. Denk aan China en islamitische landen. In de Islam speelt borstvoeding echter nog altijd een grote rol, maar mag een vrouw zich in het openbaar niet blootgeven. Juist daarom komt flesvoeding goed van pas. In Zuid-Amerika wordt de eerste moedermelk weggegooid vanwege de aanwezigheid van colostrum en begint de borstvoeding pas op de tweede dag.

   Wat betekent de kraamtijd voor mannen?

   Maar hoe zit de kraamtijd er dan uit voor mannen? In veel landen bestaat er geen zwangerschapsverlof voor mannen. Gelijk na de bevalling moet de man weer op de werkvloer verschijnen. Sommige werkgevers geven wel een aantal dagen extra vrij. Alleen krijgt de man tijdens deze tijd niet betaald. In sommige landen, zoals Zweden, is zwangerschapsverlof voor mannen normaal. Net als vrouwen kunnen zij betaald verlof krijgen om te helpen na de bevalling en te genieten van het nieuwe gezin. Ook het zwangerschapsverlof in Amerika kan op deze manier geregeld worden indien nodig. Het is goed om vooraf te vragen wat mogelijk is bij uw werkgever.

   Laatste verschillen tijdens het zwangerschapsverlof

   Er zijn nog een aantal andere verschillen om rekening mee te houden tijdens het zwangerschapsverlof voor vrouwen. In veel culturen is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om de baby direct te laten zien aan mensen in de omgeving. De eerste 8 dagen blijft de baby daarom ook afgeschermd. In de Koran en Bijbel staat omschreven dat een pasgeborene pas op de achtste dag als levend wordt beschouwd. Soms krijgt de baby hierdoor ook pas op dag 8 een naam toegewezen. In Nederland moet de geboorteaangifte al binnen drie dagen plaatsvinden, dus heeft de baby ook direct een naam.

   En wat dacht u van wassen? Tijdens het zwangerschapsverlof voor de vrouw en de kraamtijd mag een Chinese vrouw zich tot een maand na de bevalling niet wassen. Alle poriën van het lichaam staan open en gaan pas na een maand weer dicht. Wel mag de vrouw twee weken na de bevalling een kruidenbad nemen. Voor Nederlandse vrouwen is dit vrijwel ondenkbaar vanwege de hygiëne die hiermee gepaard gaat.

   Ken de verschillen als vertaler

   Werkt u als Vertaler Nederlands Italiaans of als vertaler voor andere landen? Wees u dan bewust over de verschillen omtrent het zwangerschapsverlof en de kraamtijd. Zo kunt u de teksten goed vertalen en toont u respect voor iedere cultuur.