Wat zijn de kosten?
Wat zijn de kosten?
Wat is greenwashing
Duurzaamheid is een centraal concept in de hedendaagse samenleving en stuurt in veel gevallen ons gedrag en onze acties. Het wordt voor zowel mensen als bedrijven steeds belangrijker om hier een bijdrage aan te leveren. Echter, dit leidt ook tot greenwashing, oftewel bedrijven die zich duurzamer en maatschappelijk verantwoorder voordoen dan ze daadwerkelijk zijn.
Door greenwashing is het voor consumenten moeilijk om groene merken van minder duurzame alternatieven te onderscheiden. Tevens schaadt dit het vertrouwen van consumenten. Wat houdt de term greenwashing precies in, hoe is het te herkennen en belangrijker nog, hoe kunt u het tegengaan en voorkomen?
De betekenis van greenwashing
Als een bedrijf aan greenwashing doet, presenteert het zichzelf op een duurzamere en maatschappelijk verantwoordere manier dan het eigenlijk is. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals met speciale verpakkingen en foto’s en door het gebruik van bepaalde termen. Uitdrukkingen als “duurzaam”, “groen”, “ecologisch”, “natuurlijk” en “milieuvriendelijk” zijn veel voorkomende voorbeelden van greenwashing. Hoewel er ook echt merken zijn die zich houden aan de informatie die ze verspreiden, wordt de consument vaak misleid.
Zodoende is greenwashing eigenlijk een marketingtruc waarmee consumenten worden overgehaald om iets te kopen door een duurzaam verkooppraatje. Een merk lijkt al snel duurzamer door bepaalde kleuren, woorden en stijlen te gebruiken, terwijl dit niets zegt over de duurzaamheid van een product. Uiteindelijk zorgt greenwashing ervoor dat het vertrouwen van de consument wordt geschaad, aangezien het moeilijk is om te onderscheiden welke merken wel een duurzaam alternatief bieden en welke niet.
Het herkennen van greenwashing
Greenwashing bij bedrijven is op een aantal manieren te herkennen, bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde woorden, foto’s en kleuren. Daarnaast zoeken veel bedrijven de grenzen op van het concept “duurzaamheid”. Wist u bijvoorbeeld dat:
- Producten al natuurlijk genoemd mogen worden wanneer ze voor slechts één procent uit natuurlijke ingrediënten bestaan.
- Producten van een bedrijf niet dierproefvrij hoeven te zijn als het bedrijf communiceert tegen dieproeven te zijn.
- Wanneer een bedrijf een vegan productlijn lanceert, het niet dierproefvrij hoeft te zijn.
- Een duurzame kledinglijn duurzaam kan zijn op het gebied van het gebruikte materiaal kan zijn en niet op het gebied van de productiemethode.
Duurzaam wil dus nog niet zeggen dat iets ook eerlijk geproduceerd is en dit duidt op de flexibiliteit van de term duurzaamheid in onze samenleving. Zelfs termen als “biologisch afbreekbaar” kunnen uit hun verband gehaald worden en misleidend werken. Dit zegt namelijk niets over de duur waarin het materiaal wordt afgebroken, wat hiervoor nodig is en onder welke omstandigheden het gebeurt. Toch blijken claims met deze term wel 74 procent van de consumenten aan te moedigen om het product te kopen.
“Plasticvrij” is een eveneens misleidende term, aangezien een product dan nog steeds polymeren kan bevatten, zoals smeermiddelen en lijm. Hoewel dit polymeren van een natuurlijke oorsprong kunnen zijn, blijven het plastics.
Het gevaar van greenwashing
De duurzaamheidsbeweging is een belangrijke beweging om de opwarming van de aarde en de daarmee gepaarde gevaren tegen te gaan. Echter, greenwashing belemmert het vertrouwen hierin, waardoor ontwikkelingen om duurzaamheidsdoelen te behalen eveneens worden belemmerd. Het kan namelijk zo zijn dat de greenwashing-activiteiten van een bedrijf zo succesvol zijn dat het meer consumenten lokt dan een bedrijf of merk dat minder schadelijke producten verkoopt voor mens en natuur. Hierdoor worden consumenten onbewust onderdeel van het probleem, terwijl zij de oplossing zouden kunnen bieden.
Daarbuiten kan greenwashing een negatief effect hebben op het imago van een merk. Nestle heeft zich bijvoorbeeld ooit moeten verantwoorden in een rechtszaak over hun duurzaam geproduceerde chocolade, aangezien hun cacaoproducten verdacht werden van het veroorzaken van ontbossing en het gebruiken van kinderarbeid.
Het tegengaan en voorkomen van greenwashing
Het is dus zowel voor de ondernemer als voor de consument belangrijk om greenwashing te voorkomen en tegen te gaan. Voor bedrijven zijn er een aantal dingen die ze kunnen doen om greenwashing te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om uit te leggen wat een product duurzaam maakt. Beloften moeten onderbouwd en bewezen worden met feiten, die eerlijk moeten zijn en kloppend. Daarnaast is transparantie erg belangrijk omtrent duurzame initiatieven. Is het hele merk duurzaam of slechts een klein gedeelte? Wees hier eerlijk over en ook of een duurzaamheidsclaim betrekking heeft op de gebruikte materialen of ook op het productieproces.
Verder is het essentieel om logo’s en keurmerken te gebruiken die een bijdrage leveren en juist geen verwarring oproepen. Er zijn veel verschillende soorten keurmerken en de officiële kosten vaak meer geld. Tot slot dienen bedrijven vooral geen desinformatie te verspreiden. Zo komt deze informatie ook niet bij de doelgroep terecht.
Hoe kan SIGV Coöperatie u van dienst zijn?
SIGV Coöperatie kan u met uw bedrijf helpen om greenwashing te voorkomen. Wilt u internationaal succes boeken en communicatiemiddelen, zoals een website, vertalen naar een andere taal? U kunt bij ons een tolk inhuren, zoals een tolk Engels, om de juiste termen en content te gebruiken om consumenten aan te spreken. Zo worden duurzaamheidsclaims op de juiste manier opgevat door uw buitenlandse doelgroep en voorkomt u schade aan uw imago. Wij zijn onder andere een vertaalbureau Engels en met behulp van onze vertaler Nederlands Engels kunt u een sterk merk opbouwen dat consumenten aanspreekt en eerlijke informatie geeft. Neem nu contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden.