Vertaaltools - SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Vertaaltools

   Ook een ervaren vertaler gebruikt vertaaltools. Deze helpen bij het vertalen van woorden en zinnen en bij het consistent kiezen van de juiste termen.

   Vertalen is lastiger dan u op het eerste gezicht zou denken. Gelukkig heeft een vertaalbureau of tolk verschillende vertaaltools tot zijn of haar beschikking om het werk makkelijker en sneller te maken. Of het nu gaat om een tolk Pools Nederlands of om een vertaler Nederlands Duits.

   Welke vertaaltools zijn er en wat doen ze?

   Een vertaler gebruikt hulpmiddelen om een tekst zo goed mogelijk te vertalen. Deze hulpjes zijn te verdelen in de volgende categorieën.

   Woordenboeken

   Vroeger had een vertaler een stapel woordenboeken en stijlwoordenboeken in zijn kast staan. Tegenwoordig is dat met de komst van online woordenboeken niet meer nodig. Online heeft een vertaler beschikking over een woordenboek voor elke taal dat altijd up-to-date is. Een goed woordenboek vertaalt niet alleen het woord, maar legt ook het verschil tussen mogelijke woorden uit, zodat het makkelijker is om de juiste vertalig te kiezen.

   Vertaalmachines

   De meeste vertalers blijven ver van vertaalmachines. Hoewel we moeten toegeven, dat vertaalmachines steeds beter worden, worden woorden met meerdere betekenissen vaak verkeerd vertaald. Ook klopt de grammatica niet altijd en verliest de tekst zijn nuances in de vertaling. Toch kan een vertaalmachines als tool voor een vertaling worden gebruikt, waarna u de tekst zelf aanpast op de plekken waar de vertaalmachines niet de juiste toon te pakken heeft.

   CAT Tools

   CAT is een afkorting van Computer Aided Translation, oftewel een vertaling met behulp van een computer. Een Cat tool is vooral een handige vertaaltool bij grote vertalingen. De tools hebben namelijk een vertaalgeheugen. Als u een bepaalde term vertaalt, wordt deze onthouden en voortaan automatisch ingevuld. Zo krijgt u een consistente tekst van hoge kwaliteit. Veel gebruikte CAT tools voor vertaling zijn Wordfast, Transit, SDL Trados, Memoq en Deja Vu.