Typefouten - SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Vijf tips om typefouten in uw vertaling te vinden

   Het is lastig de foutjes in uw eigen tekst te vinden, hoe vaak u hem ook leest. Met onze vijf tips schrijft ook u zonder moeite een foutloze tekst.

   Hoe vaak u uw eigen tekst ook leest, het is niet altijd te voorkomen dat er een of meer typefouten tussendoor glippen. Het is vaak makkelijker om de typefouten in de tekst van een ander te vinden dan in uw eigen tekst. Een vertaalbureau laat een tekst daarom altijd door een tweede vertaler lezen en corrigeren. Maar u heeft geen revisor. Daarom hebben wij vijf tips voor u voor een foutloze tekst, die onze tolken, vertalers Nederland Duits of vertalers Frans Nederlands ook gebruiken.

    Tip 1: Print de tekst uit

   Op papier lezen is rustiger voor uw ogen, waardoor u meer ziet. U bent even los van het beeldscherm. Bovendien ziet u de tekst op een andere manier, waardoor u toch die ene typefout vindt waar u steeds overheen keek.

    Tip 2: Leg de tekst even weg

   Als u de tekst direct na het schrijven controleert, is de kans groot dat u over typefouten heen kijkt. U bent zo gewend geraakt aan de tekst, dat u niet meer nauwkeurig leest en de foutjes niet meer ziet. Laat uw vertaling dus even liggen. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen, begin aan een nieuwe tekst of slaap er eens een nachtje over. Dan kunt u na de pauze weer met frisse ogen naar de tekst kijken en deze corrigeren.

    Tip 3 : Pak een ander scherm

   Als u uw tekst opent op een tablet of uw telefoon wordt de tekst anders weergegeven. De zinnen worden anders afgebroken, waardoor het makkelijker is om typefouten te vinden. Ook kunt u met een tablet of smartphone uw tekst op een andere plek lezen. Bijvoorbeeld in bed, op de bank, in bad of op een bankje in het park. Wel is het lastiger om de fouten aan te passen op uw smartphone.

    Tip 4: Verander het lettertype

   Ook als u het lettertype aanpast, verandert uw tekst. De verdeling van de tekst over de regels is anders en de woorden zien er net even anders uit. Door deze verandering zien uw hersenen de vertaling weer als een nieuwe tekst en is het makkelijker om fouten te zien.

    Tip 5: Lees de tekst hardop

   Hardop lezen werkt uitstekend om fouten in de zinsbouw of ingewikkelde zinsconstructies op te sporen. Als u de tekst zelf hardop voorleest, ziet u eerder typefouten en valt het meer op als de zin niet lekker loopt. U kunt de tekst ook laten voorlezen door een computer. Als een woord dan verkeerd is gespeld, valt het direct op.

    Bonustip: combineer verschillende methodes

   Om alle typefouten uit uw tekst te halen kunt u natuurlijk twee of meer methodes combineren. Lees de tekst eerst eens na in een ander lettertype en print hem daarna uit voor een tweede controle. Ga dan een stukje wandelen en lees daarna de tekst hardop. Dan heeft u waarschijnlijk alle typefouten wel gevonden en gecorrigeerd.