SIGV Coöperatie Spaanse grappen
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   De dag van de Spaanse grappen

   In Nederland en vele andere ter wereld is 1 april de perfecte dag om een grap uit te halen. In Spanje is er een soortgelijke dag, el Día de los Santos Inocentes op 28 december. Die dag doet iedereen, ook de media, zijn uiterste best om de titel van de beste Spaanse grappen binnen te halen. Van onschuldige grappen tot verzonnen nieuwsberichten die het internationale nieuws halen, op El Día de los Santos Inocentes houdt niemand zich in. Vertaalbureau SIGV Coôperatie vertelt u graag meer over deze feestelijke Spaanse traditie.

   De herdenking van de Onnozele Kinderen

   Tijdens El Día de los Santos Inocentes herdenken de Spanjaarden een massale kindermoord, die door heerser Herodes werd bevolen. Herodes, vazalkoning in Jeruzalem, vernam van de drie koningen dat de toekomstige koning van de joden geboren was in Bethlehem en dat ze onderweg waren om hem te gaan bezoeken. Uit vrees voor zijn positie vroeg Herodes de drie wijzen om hem na hun bezoek te laten weten waar hij het kind kon vinden. Niet om het kind te huldigen, maar om het uit de weg te ruimen zodat het kind hem niet van de troon zou kunnen stoten.

   De drie wijzen werden in een droom gewezen op de slechte bedoelingen van Herodes en kwamen nooit terug. Zodra Herodes dit door had, liet hij zijn manschappen in Bethlehem alle jongens onder twee jaar ombrengen, zodat hij er zeker van kon zijn dat hij zijn positie als koning kon behouden.

   Deze kindermoord van Bethlehem maakte vele onschuldige slachtoffers. Baby Jezus kon echter ontsnappen dankzij een waarschuwende droom die Jozef kreeg.

   Ondanks deze bloederige geschiedenis is deze dag in Spanje een reden tot feest.

   Een feestelijke traditie in Spanje

   De feestelijke traditie is in Spanje nog altijd levendig. Tussen al het feestgedruis van Kerst, Oud & Nieuw en Driekoningen past de viering van de Onnozele Kinderen perfect in de tijd van het jaar. In de praktijk wordt de dag gebruik als de Spaanse variant op 1 april. Voornamelijk kinderen grijpen de dag aan om anderen – meestal mama en papa – eens goed te foppen, zonder ervoor te worden gestraft. Het verwisselen van suiker en zout, het verzetten van de klok en het losdraaien van lampenpeertjes zijn populaire grappen. Ook schuwen ze de moderne technologie niet, een grap uithalen via WhatsApp zit de laatste jaren helemaal in de lift. Deze onschuldige Spaanse grappen noemt onze tolk Spaans inocentadas.

   1 april grappen in de media

   Op 28 december neem je de berichtgeving van de Spaanse kranten volgens onze vertaler Nederlands Spaans best met een korrel zout. De meeste pagina’s bevatten namelijk enkel maar onzin. De meeste nieuwsfeiten zijn ontzettend grappig, anderen zijn dan weer compleet verzonnen.

   We zetten enkele van de meest merkwaardige nieuwsberichten van de laatste jaren op een rijtje:
   – Toen het Spaans koningshuis zijn onkosten en rekeningen bekend maakte, berichtte een Spaanse krant dat het koningshuis vreesde uit het paleis te worden gezet omwille van de torenhoge kosten.
   – De zuidelijke gemeente Lepe kondigde aan dat er opnames voor Pirates of the Carribean in het dorp zouden plaatsvinden. Jammer genoeg zitten de plaatselijke dames nog altijd te wachten op de komst van Johnny Depp.
   – De mobiele generatie kreeg de schrik van zijn leven toen de website ADSLZone berichtte dat WhatsApp 31 december zou afgesloten worden uit angst voor overbelasting van het netwerk tijdens de drukke Oudejaarsavond.
   – Sportkrant Mundo Deportivo kondigde aan dat Fernando Torres, die op dat moment ondermaats presteerde bij Chelsea, bij FC Barcelona David Villa zou gaan vervangen.
   – Website TV Zone meldde dat het digitale televisietijdperk zou worden afgebroken door de nieuwe regering en dat het analoge systeem terug zou komen.