Wat moet u weten over een palindroom | SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Nederlandse les: wat moet u weten over een palindroom en andere woordspelingen

   Heeft u wel eens gehoord van een palindroom? Onbewust krijgt u hier iedere dag mee te maken. Ook andere woordspelingen en taalconstructies ziet u iedere dag, zonder dat u doorheeft wat het daadwerkelijk inhoudt. De Nederlandse taal zit vol verrassingen en een taalfout is snel gemaakt. Tijd om hier verandering in te brengen. Na het lezen van onderstaande informatie weet u precies hoe u de Nederlandse taal het beste kunt gebruiken.

   Een goede vertaling van een palindroom

   Als u bij een vertaalbureau werkt, heeft u voortdurend te maken met de Nederlandse taal. Ook een tolk moet de juiste vertalingen afleveren. Dit is niet altijd eenvoudig vanwege de taalconstructies in een zin. Heeft u bijvoorbeeld een palindroom in een zin staan, dan kan het zomaar zijn dat u deze verkeerd uitspreekt of hier een geheel andere vertaling aan vast hangt. Een palindroom is een woord of zin met een symmetrische volgorde. Met andere woorden: u kunt deze volledig omkeren, waarna er precies hetzelfde staat. Denk aan lepel, level, negen, meetsysteem en kok.

   Omgekeerde woorden met een andere betekenis

   Naast de palindroom is er nog een woord dat u achterstevoren kunt lezen. Dit is een spiegelwoord. Bij spiegelwoorden blijft de betekenis van het woord echter niet hetzelfde, maar verandert in een ander woord. Een van de bekendste voorbeelden van een spiegelwoord is ‘een’. Als u het op deze manier leest, betekent dit woord het getal of is het een lidwoord. Als u het omkeert, staat er ‘nee’. Dit is in veel andere talen ook het geval. Een vertaler Nederlands Frans of een van de andere talen ter wereld moet daarom rekening houden met de juiste vertalingen van woorden.

   Een anagram door te toveren met letters

   En heeft u al eens van een anagram gehoord? Bij een anagram kunt u woorden maken van letters uit een ander woord of een volledige zin. Het woord ‘velen’ heeft een eigen betekenis. Door de letters te pakken, kunt u woorden met een geheel andere betekenis maken. Denk aan ‘leven’ of ‘nevel. Een anagram maken kan een leuke bezigheid zijn voor taalliefhebbers. Anagrammen worden daarom ook vaak gebruikt als een pseudoniem. De pseudoniem betekenis houdt in dat er een ander woord komt te staan met de letters uit iemands naam. De identiteit blijft behouden, maar de woorden met letters van de naam en de volledige wisseling van locatie zorgen voor meer privacy.

   Er zijn ook een aantal woorden waarbij geen enkele letter van het alfabet meer dan één keer voorkomen of waarbij alle letters van het alfabet in één zin zitten. De eerste heet een isogram. Voor zover bekend is ‘landbouwgeschrift’ een van de lange Nederlandse woorden waarbij dit het geval is. Bij een pangram zijn alle letters van het alfabet gebruikt. De uitdaging zit hem in het volgende: een zo kort mogelijke zin maken, die aan alle voorwaarden voldoet. Probeer de zinnen maar eens te maken. U komt er al snel achter dat het helemaal niet zo eenvoudig is. Ook is het maken van een goede vertaling voor een tolk naar Arabisch of een van de andere talen erg lastig.

   Een schrift op meerdere manieren gelezen

   Een geheel andere variant naast de palindroom, waarbij een schrift op meerdere manieren gezien kan worden, is een ambigram. Bij deze variant kunt u het woord van zowel normaal als ondersteboven lezen. Bij een ambigram kan het woord dan zowel hetzelfde betekenen als een geheel ander woord opleveren. In de Nederlandse taal zijn er twaalf soorten ambigrammen. De rotatietype komt het meest voor. Hiervoor draait u het woord 180 graden en blijft de betekenis hetzelfde. Er komen dus geen andere woorden voor in de plaats.

   Nog meer mogelijkheden binnen de Nederlandse taal

   Als u binnen de Nederlandse taal kijkt, zijn er nog veel meer dingen te ontdekken. Kijk bijvoorbeeld naar de betekenis van initialen. Hieruit kunt u vaak volledige beschrijvingen van een persoon halen. Ook is er vaak een mooie synoniem voor een bepaald woord beschikbaar, waar u in eerste instantie niet aan gedacht heeft. Door te blijven spelen met taal, maakt u uw teksten uniek. Ook in de dagelijkse gesprekken kan het een volledig andere dynamiek opleveren. Wellicht bereikt u weer een nieuwe doelgroep of komen de gesprekken steeds meer tot stand!