Wat zijn de kosten?
Wat zijn de kosten?
Dode talen
Talen zijn continu in beweging. Er bestaan ontelbaar veel talen. Soms ontstaan er varianten op een taal, terwijl andere talen dan weer uitsterven. Hoe komt het zover dat een taal volledig uitsterft? Wij van vertaalbureau SIGV Coöperatie zochten uit wat de belangrijkste redenen zijn voor het uitsterven van een taal.
Uitsterving van de etnische groep
Sommige talen worden maar door een beperkt aantal mensen gesproken. Denk maar aan de taal van de Aboriginals. Slechts een aantal oude mensen spreken deze taal, terwijl er steeds minder kinderen de taal aangeleerd krijgen. Zodoende sterft de taal volledig uit zodra de laatste Aboriginal sterft.
Zo stierf nog niet zo lang geleden het Eyak uit. Deze indiaanse taal werd vroeger in Alaska gesproken. De taal kende een stille dood toen Marie Smith uit Cordova in 2008 stierf. De Amerikaanse overheid werkte al lange tijd het spreken van Indiaanse talen tegen, waardoor deze talen nog door weinigen gesproken wordt.
Machtsverschuiving
Een andere reden waarom talen uitsterven, is het verschuiven van de macht. Voorbeelden van dergelijke talen zijn het Oudgrieks en de Egyptische taal. Het Oudgrieks was in het Romeinse rijk de taal van de elite. Daarnaast was de taal ook een gangbare internationale taal. De val van het Romeinse rijk kondigde echter eveneens de dood van het Oudgrieks aan.
In de Oudheid was Egypte een van de meest ontwikkelde culturen. Hiërogliefen is de geschreven oudste taal ter wereld. De Egyptische taal is echter al een tijdje een dode taal. Egyptenaren spreken nu een Egyptische variant van het Arabisch.
Sprekers spreken vrijwillig de taal niet meer
Een belangrijke reden waarom een taal uitsterft, is dat sprekers overstappen op een meer dominante taal. Vaak is de achterliggende reden dat de meer dominante taal, zoals het Engels en het Frans, de sprekers economisch meer kansen geeft. De moedertaal is eenvoudigweg niet interessant genoeg om handel te voeren met andere landen, waardoor de sprekers er vrijwillig voor kiezen om een andere taal te spreken.
Dode talen = verlies van cultureel erfgoed
Het uitsterven van talen is volgens Unesco een groot verlies. Samen met de taal verdwijnt een groot deel cultureel erfgoed. Zo verliezen we een hoop kennis over onder andere het menselijk gedrag en de geneeskrachtige werking van planten.
Onze vertaler Nederlands Engels en onze tolk Turks houden zich voornamelijk bezig met vertalingen van en naar talen die momenteel nog springlevend zijn.