Onjuist spatiegebruik door SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Onjuist spatiegebruik in samengestelde woorden

   Samengestelde woorden zijn vaak niet gemakkelijk om te lezen. Denk maar aan ruimtevaartuig of ervaringsdeskundige. Het is correct om deze woorden aan elkaar te schrijven. In sommige gevallen is het gebruik van een koppelteken aangeraden of zelfs nodig om deze woorden correct te kunnen lezen. Een spatie gebruiken bij samengestelde woorden is echter altijd fout.

    

   Waarom samengestelde woorden?

   Samengestelde woorden bestaan uit twee woorden die beide zelfstandig voorkomen. Door de woorden aan elkaar te schrijven, wordt er benadrukt dat de woorden bij elkaar horen. Als u de woorden van elkaar schrijft, krijgen ze namelijk een andere betekenis. Zo is een langeafstandsloper een persoon die lange afstanden loopt. Maar een lange afstandloper is een lange persoon die afstanden loopt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld rodewijnglazen en rode wijnglazen.

    

   Regels rond gebruik van spaties en koppelteken

   Een spatie gebruiken in een samengesteld woord is altijd onjuist, tenzij het gaat over samengesteld woord met een naam. Een naam moet altijd exact overgenomen worden, inclusief de spatie in de naam. Zo heeft u een Albert Heijnfiliaal, of een Albert Heijn-filiaal. Om de leesbaarheid te verbeteren, mag u immers een koppelteken gebruiken. Een koppelteken kunt u als joker inzetten, als u niet zeker bent of het samengesteld woord nu aan elkaar of met een spatie wordt geschreven. Lange samengestelde woorden worden op deze manier ook makkelijker leesbaar.

    

   Vertaalbureau SIGV Coöperatie

   Bent u niet zeker of een woord aan elkaar of met een koppelteken moet geschreven worden? Geen nood, bij vertaalbureau SIGV Coöperatie helpen we je uit de nood. Onze vertaler Nederlands Duits en onze tolk Engels kennen de taalregels op hun duimpje en kunnen u het juiste advies geven bij het schrijven van samengestelde woorden.