Moeilijkste talen ter wereld - SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Moeilijkste talen ter wereld

   Een nieuwe taal leren kan leuk zijn en opent een heel nieuwe wereld maar soms kan een nieuwe taal ook moeilijk zijn. Dit hangt voor een groot deel af van uw moedertaal. Hieronder geeft vertaalbureau SIGV u een overzicht van de moeilijkste talen ter wereld en krijgt u een antwoord op de vragen “Is Frans leren moeilijk?” en “Is Arabisch leren moeilijk?”.

   Waarom is het moeilijk om een nieuwe taal te leren?

   Als uw moedertaal en de taal die u wilt leren tot dezelfde taalfamilie behoren, zal het niet zo moeilijk zijn om deze nieuwe taal te leren. Germaanse talen zoals Engels en Duits zijn voor ons Nederlanders niet moeilijk om te leren, omdat Nederlands zelf een Germaanse taal is.

   Daarnaast zijn er nog tal van andere factoren die het leren van een nieuwe taal bemoeilijken of vergemakkelijken. Onder andere de omstandigheden, motivatie, luistervaardigheid, talent, geheugen en intelligentie bepalen of u snel een taal oppikt of niet. Wie een talenknobbel heeft, zal een taal sneller onder de knie krijgen dan iemand en wie om professionele redenen, bijvoorbeeld omdat hij een tolk is, een nieuwe taal moet leren, zal dit sneller doen dan wanneer hij dit enkel voor de leuk doet.

   Welke talen zijn moeilijk om te leren?

   Omdat het leren van een nieuwe taal bepaald wordt door de moedertaal is het moeilijk om aan te geven welke talen lastig te leren zijn. Een Duitser zal sneller Nederlands leren dan een Japanner en een Nederlander zal het moeilijker hebben met Japans dan een Chinees.

   Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.

   Andere moeilijke talen voor Nederlanders zijn Vietnamees, Pools, Hebreeuws, Thai, Grieks, Fins, IJslands, Tsjechisch, Slavische talen, Baskisch, Hongaars en Turks. Met Romaanse talen als Spaans, Portugees, Italiaans en Frans hebben we iets minder moeilijk en zodra u één van deze talen beheerst, is het makkelijker om de andere talen te leren. Zweeds, Noors en Roemeens zijn dan weer Germaanse talen, waardoor we deze snel oppikken. En voor het Afrikaans hoeven we niet al te veel moeite te doen, zowat 95% van de Afrikaanse woordenschat is van Nederlandse origine.

   Moeilijkste talen ter wereld

   Het Guiness Book of Records heeft een moeilijkste talen ter wereld top 10 opgesteld. Daarin komen talen voor die slechts in beperkte delen van de wereld worden gesproken, wat het extra moeilijk maakt om ze te leren. Denk maar aan het Tabassaran uit de Kaukasus met 48 naamvallen, de indianentaal Haida uit Noord-Amerika met 70 voorvoegsels, uit Papoea-Nieuw-Guinea Amale met de meeste werkwoordsvormen en de taal van de Inuit Eskimo’s in Groenland en Alaska met meer dan 250 verbuigingen voor zelfstandige naamwoorden en 63 werkwoordsvormen voor de tegenwoordige taal.
   Duizelt het u al? Toch zijn er enkele talen die nog moeilijker is dan bovenstaande talen, namelijk de kliktalen van Afrika. !Xóõ (Taa) is daarbij de moeilijkste taal met een enorme klankinventaris: 80 klikmedeklinkers, 56 ongeaffecteerde medeklinkers en 5 klinkers. Het is echter niet aangeraden om deze taal te leren, sprekers schijnen namelijk vaak een gezwel op het strottenhoofd te ontwikkelen.