Leuke taalweetjes - SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

    VertalingTolkdienst

    Mijn taal staat er niet tussen

    Bel mij terug

    Wat zijn de kosten?

      VertalingTolkdienst

      Mijn taal staat er niet tussen

      Bel mij terug

      Leuke taalweetjes over het Engels

      In de wereld spreken bijna twee miljard mensen Engels, maar wat weet u eigenlijk van deze taal? Lees snel verder voor onze twaalf leuke taalweetjes.

      Engels wordt vaak de wereldtaal genoemd. Dat is niet omdat de meeste mensen ter wereld deze taal spreken, maar vooral omdat het Engels veel wordt gebruikt bij internationale communicatie. Daarom spreken ongeveer twee miljard mensen Engels als eerste of tweede taal. Negentig procent van de Nederlanders spreekt in meer of mindere mate Engels. Vertaalbureaus krijgen regelmatig aanvragen voor een tolk Engels of een vertaler Nederlands Engels om te helpen bij zakelijke, internationale communicatie. Er is genoeg te leren over de Engelse taal. Daarom hebben wij voor u een verzameling leuke taalweetjes over het Engels.

      Taalweetje 1: Elk jaar komen er duizend Engelse woorden bij

      Het ‘Oxford English Dictionary’ is eigenlijk de Dikke van Dale van het Engels. Elk jaar worden er gemiddeld duizend woorden aan dit woordenboek toegevoegd. Dat betekent dat elke 98 minuten een nieuw Engels woord ontstaat. Dat is 14,7 woorden per dag. Zelfs een ervaren tolk moet dus altijd blijven leren om zijn woordenschat op peil te houden.

      Taalweetje 2: Dit Engelse woord heeft de meeste betekenissen

      Het woord met de meeste betekenissen in de Engelse taal is het woord ‘set’. Als u het woord opzoekt in een Engels woordenboek, staan hier maar liefst 454 verschillende definities bij! Als werkwoord en als zelfstandig naamwoord heeft het woord meerdere betekenissen.

      Taalweetje 3: Dit zelfstandig naamwoord wordt het meeste gebruikt

      Uit analyse van Engelse teksten is gebleken dat ‘time’ het zelfstandig naamwoord is, dat het meeste wordt gebruikt in het Engels. Het is overigens niet het meest gebruikte woord, want in de ranglijst van honderd woorden staat ‘time’ op de 55e plaats.

      Taalweetje 4: Dit is het langste Engelse woord

      Het langste woord in de Engelse taal is maar liefst 45 letters lang. Het woord is Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. Een lekkere tongbreker, die een longziekte aanduidt die ontstaat door het inademen van silicadeeltjes uit een vulkaan. Het langste Nederlandse woord is trouwens meervoudigepersoonlijkheidsstoornis, slechts 35 letters lang.

      Taalweetje 5: Zo wordt de punt op de ‘i’ genoemd

      De punt op de ‘i’ en de ‘j’ wordt officieel in het Engels geen ‘dot’ genoemd maar een ‘tittle’. Waar dat woord vandaan komt is niet bekend, maar het lijkt een samentrekking van ‘tiny’ en ‘little’.

      Taalweetje 6: Engels lijkt op het Fries

      Uit onderzoek is gebleken dat het Engels het meest lijkt op het Fries. Vooral het Oudfries en Oudengels zijn erg vergelijkbaar, hoewel er door de ontwikkeling van beide talen steeds minder gelijkenissen zijn. Wel hebben de talen nog steeds veel vergelijkbare woorden en klanken. In het Engels wordt ‘ch’ uit als ‘tsj’ uitgesproken. Deze ‘tsj’-klank komt ook veel voor in het Fries. Toch kunnen een Engelsman en een Fries elkaar niet verstaan.

      Taalweetje 7: Het Engels heeft veel Nederlandse leenwoorden

      In het Nederlands gebruiken we veel woorden die uit het Engels komen. Maar wist u ook dat het Engels veel woorden bevat die uit het Nederlands komen? Bijvoorbeeld gin, wat van jenever afkomt. Skate komt van het Nederlandse schaats en cookie is een verbastering van ons woord koek.

      Taalweetje 8: Engels is niet de meest gesproken moedertaal ter wereld

      Hoewel het Engels internationaal een belangrijke taal is, is het zeker niet de meest gesproken taal ter wereld. Ongeveer 372 miljoen mensen spreken Engels als moedertaal. Spaans wordt door veel meer mensen gesproken. Ongeveer 437 miljoen mensen hebben Spaans als moedertaal. Maar de koploper is het Mandarijn, wat vooral in China wordt gesproken. Maar liefst 1,2 miljard mensen spreken Mandarijn als moedertaal.

      Taalweetje 9: Veel Engelse woorden zijn van Shakespeare

      William Shakespeare is een beroemde Engelse schrijver. Hij bedacht in zijn leven meer dan 1700 nieuwe Engelse woorden, waarvan er veel nog steeds worden gebruikt. Onder andere de woorden ‘bedroom’, ‘puppy dog’ en ‘bandit’ komen uit zijn brein.

      Taalweetje 10: Deze Engelse woorden rijmen niet

      Als u naar Engelstalige muziek luistert, lijkt het wel of elk Engels woord ergens op rijmt. Maar toch zijn er vier Engelse woorden die met geen enkel ander woord rijmen. Deze woorden zijn ‘silver’, ‘month’, ‘purple’ en ‘orange’.

      Taalweetje 11: Dit is het oudste Engelse woord

      Het oudste Engelse woord dat nog steeds dezelfde schrijfwijze en betekenis heeft is ‘town’. Het komt al voor in geschriften uit de zestiende eeuw en betekent nog steeds hetzelfde. Er zijn wel meer woorden uit die tijd die nog steeds gebruikt worden, maar daarvan is de betekenis veranderd of ze worden anders geschreven.

      Taalweetje 12: Engeland heeft niet de meeste Engelssprekende inwoners

      Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land waar de inwoners Engels als moedertaal hebben. In India bijvoorbeeld wonen 125 miljoen mensen met Engels als moedertaal. De Verenigde Staten zijn koploper. Hier wonen maar liefst 268 miljoen Engels sprekende mensen. Ook de Filipijnen, Nigeria en Pakistan hebben meer Engelssprekende inwoners dan het Verenigd Koninkrijk.