Kletsen met anderen | SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Kletsen met anderen: leer de Nederlandse taal kennen

   Wilt u met iemand kletsen om meer te leren over de Nederlandse taal? Het regelmatig spreken van een taal helpt u niet alleen om de woordenschat te verbeteren, maar ook om de grammatica onder controle te hebben. Een tolk inhuren voor het vertalen van de lastige onderwerpen is een optie, maar uiteindelijk wilt u het wellicht ook zonder hulpmiddelen doen. Maar waarom is het kletsen dan een goede oplossing? En wat zijn de mogelijkheden?

   Zelfverzekerder in het kletsen met anderen

   Als u net in een nieuw land komt, kan een gesprek lastig zijn. U bent de taal niet machtig of kent slechts een aantal woorden. Een tolk helpt u bij de eerste stappen. Uiteindelijk wilt u het zelf doen. Hier komt het kletsen met anderen om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan de programma’s van Kletsmaatjes, of het spreken met uw buren en andere inwoners van de stad. U verbetert de taalvaardigheid en voelt u steeds zelfverzekerder als u een gesprek aan wilt gaan.

   Iedereen kan met u in gesprek gaan

   Maar hoe begint u dan? Begin te spreken met iemand die u kent. Denk bijvoorbeeld aan die vriendelijke buurvrouw die zich is komen voorstellen. Als u nog helemaal niemand kent, zijn de Kletsmaatjes een goede keuze. Deze mensen staan open om een gesprek aan te gaan. Het is vaak iemand die veel talen spreekt, waardoor u altijd over kunt schakelen naar een andere taal als u vastloopt. Iemand die werkt bij een vertaalbureau is hierdoor ook een goede keuze. Hoe meer mensen u heeft om mee te praten, hoe sneller u nieuwe woorden leert.

   Als u ervoor gekozen heeft om te kletsen met een Kletsmaatje, wordt u als nieuwkomer gekoppeld aan een inwoner van de stad. Eens per week komt u samen om gezellig te kletsen. U bent hierbij vrij in de onderwerpen die u aangaat. In eerste instantie zijn dit onderwerpen waar u al vertrouwd mee bent. Na verloop van tijd kunt u dit verder uitbreiden. Zijn er bijvoorbeeld onderwerpen waar u in geïnteresseerd bent? Of is uw Kletsmaatje ergens in geïnteresseerd? U bouwt dankzij deze interesses ook een sterke band op met uw gesprekspartner.

   Meerdere talen en extra mogelijkheden

   Bij het programma Kletsmaatjes van Stichting Het Begint met Taal kunt u in contact komen met iemand die veel talen spreekt. Het is daarom ook mogelijk om op een later moment een geheel andere taal te leren. Als u twintig sessies heeft gehad met uw gesprekspartner, ontvangt u een certificaat van deelname. Als u ook daarna nog gesprekken wilt blijven voeren, doordat u bijvoorbeeld een sterke band heeft opgebouwd, is dit mogelijk. U en uw Kletsmaatje bepalen namelijk samen of u het voort wilt zetten nadat het programma afgelopen is.

   De uitspraak verbeteren door vaak te praten

   Maar waarom is het dan verstandig om te kletsen met anderen? Er zijn immers nog veel meer redenen om gesprekken aan te gaan dan alleen de woordenschat te verbeteren. U kunt iedere dag het woordenboek pakken en de woorden leren. Ondanks dat u ze kunt lezen, kunt u ze nog niet goed uitspreken. Samen met een gesprekspartner kunt u de uitspraak verder ontwikkelen. Dit helpt u niet alleen bij dagelijkse activiteiten, maar ook het maken van nieuwe vrienden in uw omgeving en het vinden van een baan. U heeft direct een goede start in Nederland.

   Meer zelfvertrouwen voor iedere partij

   Een andere reden voor het kletsen met mensen in de omgeving is vanwege het zelfvertrouwen dat u hiermee krijgt. In een nieuw land komen is spannend. Het spreken van een nieuwe taal nog veel spannender. Vooral als het een taal is die niet dicht bij uw moedertaal ligt. Als kletsmaatje moet u daarom ook onthouden dat de nieuwkomers het spannend vinden om de gesprekken aan te gaan. Het kan daarom voor beide partijen een leerzame gebeurtenis zijn, waar u uw zelfvertrouwen verder kunt ontwikkelen. Met een beetje sociale aanleg komt u al een heel eind.

   Iemand opvrolijken door er te zijn

   Dan de kant als Kletsmaatje. Het kan u namelijk ook veel meer brengen dan u in eerste instantie hebt gedacht. Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening. U helpt mensen die het nodig hebben en heeft tegelijkertijd gezelschap. Mocht u vaak alleen zijn, is het aan te raden om mee te doen aan het programma. Ook kunt u hier iemand mee opvrolijken. Maar hoe vrolijk je iemand op? Door te luisteren en adviezen te geven. U zult merken dat dit u ook goed doet. Niets is immers beter dan iemand anders blij maken met slechts uw aanwezigheid en een uur van uw tijd.

   Eenvoudig een gesprek op gang houden

   Is het dan niet lastig om een gesprek aan te gaan met iemand die de taal niet machtig is? Het kan in eerste instantie ongemakkelijk zijn en er heerst een spanning. Toch merkt u al snel dat er geen stiltes vallen. Door meerdere talen te spreken, kunt u immers te allen tijde een gesprek aangaan. Meerdere talen kunnen tegelijkertijd een valkuil zijn. Het is erg eenvoudig om over te schakelen op een taal die wel bekend is. Het is van belang dat u hiervoor waakt en het gesprek terugbrengt naar de taal die men wil leren. Uiteraard biedt het in het begin wel uitkomsten om de gesprekken op gang te houden.

   Minder schaamte bij dagelijkse activiteiten

   Daarbij kunt u samen met de nieuwkomer de schaamte verbreken. Een gesprek aanknopen in een vreemde taal is niet eenvoudig. In het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten is het vaak lastig om hulp te vragen. Denk bijvoorbeeld aan iets vinden in de supermarkt. Tijdens de gesprekken kunt u deze zaken ook oefenen, zodat de nieuwkomer zelfverzekerd de supermarkt in stapt en ergens naar vraagt. De drempel is veel kleiner en de weg naar een sociaal leven in Nederland gaat open.

   Ga de gesprekken aan

   Of u nu een nieuwkomer bent of graag een gesprekspartner wilt zijn voor iemand die net in het land komt: begin nu te spreken met elkaar. Zowel u als de gesprekspartner hebben er veel aan en samen helpt u elkaar weer nieuwe dingen te ontdekken. Het zelfvertrouwen groeit, u leert meer over elkaar en u kunt het sociale leven steeds verder uitbreiden. U kunt elkaar helpen om weer iets nieuws te ontdekken door te kletsen. En wellicht ontdekt u ook een nieuwe roeping als vertaler Nederlands Engels of een van de andere beschikbare talen.