Investeren in Afrika? Kijk voor tips of SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Investeren in Afrika: onze tips voor een geslaagde investering

   Bent u van plan om te investeren in Afrika? Afhankelijk van het soort project waarin u wilt investeren, biedt Afrika volop kansen. Zo is Marokko het perfecte land om te beleggen in toerisme of vastgoed en is Nigeria toonaangevend als het gaat om de ICT-branche. In Zuid-Afrika beleggen is een uitstekende keuze voor vastgoedprojecten, terwijl Kenia een bruisende sector met digitale en technologische ondernemingen heeft. De Afrikaanse economie is volop in beweging, waardoor er talrijke kansen voor u als ondernemer zijn. SIGV Coöperatie geeft u tips en adviezen voor geslaagd investeren in Afrika.

    

   Waarom kiezen voor investeren in Afrika?

   Afrika is een continent met een enorme rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast groeit de middenklasse en volgen ontwikkelingen binnen de digitale technologie elkaar snel op binnen het gebied. Dit maakt Afrika een van de meest rendabele gebieden wereldwijd voor buitenlandse investeringen. In vergelijking met het wereldgemiddelde van 7,1 procent behaalt u in Afrika zelfs het dubbele voordeel. (bronnen van ActuFinance en CEA).

    

   Binnen welke terreinen kunt u het beste in Afrika investeren?

   Voor het investeren in Afrika heeft u uiteenlopende mogelijkheden. Van het toerisme tot groene energie, van nieuwe digitale technologie tot de agro-industrie. Interessante gebieden om in Afrika te beleggen zijn onder meer:

    

   Groene energie

   Het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie, kortweg IRENA, stelt dat Afrika een belangrijke rol kan spelen bij hernieuwbare energie. Met zonnepanelen, waterkrachtcentrales, windparken en zonnepanelen kan Afrika maar liefst 67 procent van de elektriciteit wereldwijd verzorgen. Investeren in Afrika als het gaat om groene energie is dan ook een aantrekkelijke mogelijkheid.

    

   Toerisme

   Veilige landen om in te investeren in Afrika vindt u in de toeristische sector. Hoewel op sommige plekken een instabiele politieke situatie geldt, is het talrijke landen in Afrika gelukt om de pracht van hun landschap en cultureel erfgoed buiten de landsgrenzen te promoten. Veel bezochte landen door toeristen zijn Zuid-Afrika, Marokko, Egypte, Mauritius en Tanzania.

    

   Beste land om te investeren in vastgoed

   Door de economische groei van Afrika zal het continent een aanzienlijke stedelijke groei kennen in de toekomst. De verwachting volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is dat in 2050 er een miljard extra stedelingen zullen zijn. Deze groei betekent dat er talrijke kansen zijn om te beleggen in vastgoed in Afrika, zowel voor buitenlandse als lokale organisaties. Zuid-Afrika en Marokko zijn bijvoorbeeld interessante landen om te investeren in vastgoed.

    

   Afrika en kansen binnen de technologie

   Als het gaat om nieuwe technologieën, biedt investeren in Afrika volop kansen. Zo neemt het gebruik van internet aanzienlijk toe op het continent, net als het gebruik van elektriciteit en de mogelijkheid van hoger opgeleide werknemers door betere scholing. Dit maakt Afrika een interessante markt voor nieuwe technologie in de toekomst.

    

   In welk Afrikaans land kan ik het beste investeren?

   Diverse landen in Afrika zijn uitermate geschikt om in te investeren. Bekende landen om te investeren in de toeristische branche, zijn onder meer Zuid-Afrika, Egypte, Tanzania, Mauritius en Marokko. Als het gaat om technologie en digitale mogelijkheden, behoren Rwanda, Kenia en de regio van Oost-Afrika tot de mogelijkheden. Verder zorgt de enorme verstedelijking in Marokko, Nigeria en Kenia ervoor dat beleggen in vastgoed in deze landen in trek is. Ook Nigeria is een populair land om te investeren als het gaat om de ICT-sector.

    

   Hoe bereid ik mij voor op investeren in Afrika?

   Hoe kunt u het investeren in Afrika het beste aanpakken? Wij geven u aan aantal stappen en adviezen voor succesvol beleggen in Afrika:

    

   Vind het geschikte project om in te investeren in Afrika

   Afrika is een enorm continent met uiteenlopende mogelijkheden om in te investeren. Zorg dat u eerst voor uzelf bepaalt in welke groeisector u wilt investeren. Of u nu in agro-industrie, toerisme, digitale technologie of hernieuwbare energie investeert; continu kijkt u of uw investeringsproject betrekking heeft op een bepaalde groeiende economische sector. Daarnaast dient het project uiteraard in verhouding te zijn met de financiële middelen die de ondernemer tot zijn of haar beschikking heeft.

    

   Bestudeer de lokale markt

   Zoals met iedere investering, is het van plan dat u eerst de lokale markt onderzoekt. U bekijkt welke producten op de markt aanwezig zijn, en hoe uw project hierop aansluit. Een onderzoek naar de lokale markt en businessplan zijn essentieel om te bepalen of een investeringsproject haalbaar is. Binnen de marktstudie onderzoekt u welke concurrentie er aanwezig is, en hoe groot het marktaandeel van hen is. U bepaalt de sterke en zwakke kanten van uw project, en welke kansen en bedreigingen er op de loer liggen. Verder kijkt u of de investering qua doel aansluit bij de markt. Ook zorgt u voor een grondig onderzoek naar de politieke en economische situatie van het Afrikaanse land. Zo bekijkt u welke wetten er gelden, welke milieu- en technologie-uitdagingen er zijn en hoe u het plan het beste kunt uitvoeren.

    

   Het opstellen van een businessplan

   Een businessplan voor investeren in Afrika verschilt aan de hand van het soort project waarin u investeert. De volgende elementen past u echter altijd toe in uw businessplan:

    

   • het programma van de investering
   • het resultaat dat u hoopt te behalen
   • de financiering (eigen spaartegoeden, lening)
   • de prognose van de kasstroom (bij- en afschrijvingen per jaar
   • de balans van het investeringsproject
   • het break-evenpoint van het investeringsproject

    

   Begeleiding bij investeren in Afrika

   Wanneer u gaat investeren in Afrika, dient u samen te werken met diverse deskundigen, zoals advocaten, bankiers, notarissen en boekhouders. Uiteraard is een deskundige vertaler die op de hoogte is van de lokale taal en cultuur onmisbaar. SIGV Coöperatie brengt u als vertaalbureau in contact met de beste tolken en vertalers voor feilloze communicatie. U kunt bij ons een tolk inhuren voor honderden talen, van een tolk Arabisch tot een vertaler Nederlands Engels. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden via de website.