Hoe oud is de paashaas? | SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Hoe oud is de paashaas? Op zoek naar deze haas

   Hoe oud is de paashaas? Veel mensen vieren de traditie rondom Pasen. Denk aan het zoeken van eieren, het schilderen van de eieren vooraf en het uitnodigen van een paashaas voor de kinderen. Maar weet u eigenlijk wat de oorsprong van de paashaas is? En wat de geverfde eieren met de traditie te maken heeft? Na het lezen van onderstaande informatie weet u hier alles over en heeft u een goed verhaal om thuis of als tolk te vertellen.

   De oorsprong van de paashaas

   De oorsprong van de paashaas begint bij de Teutonen. Dit was een Germaanse stam, die sinds de laatste eeuw voor Christus niet meer bestaat. De stam had een groot aantal tradities en verhalen rondom de godin Ostara. Een verhaal luid dat een meisje een gewond vogeltje vond en tot Ostara bad om hulp. De godin verscheen en veranderde de vogel in een haas. Ook vertelde de godin het meisje dat de haas eens per jaar terug zou komen om gekleurde en geverfde eieren te leggen. Het moment dat de haas verscheen? In de lente, op de dagen dat wij Pasen vieren en bedrijven hun paasteksten laten vertalen door een vertaalbureau.

   Meerdere verhalen met een andere oorsprong

   Hoe oud de paashaas precies is, is niet duidelijk uit de verhalen. Wel bestaat de paashaas dus al ver voor Christus. Maar waarom een paashaas met Pasen? Deze heidense traditie heeft een eigen leven gekregen, waarna het gekoppeld is aan het paasfeest van Christenen. Toch is dit niet helemaal terecht. Vanwege de oorsprong bij de Germaanse stam is het een heidens feest. Ook zijn er andere culturen die een geheel eigen verhaal hebben, waardoor het nog lastiger te herleiden is waar het precies vandaan komt.

   Vruchtbaarheid en het begin van de lente

   Als u als tolk Turks wilt u wellicht de Nederlandse paastraditie nog verder uitleggen. Hier komen dan ook de geverfde eieren om de hoek kijken. De paashaas met eieren komt ieder jaar langs om de kinderen veel plezier te geven. De eieren staan als symbool voor vruchtbaarheid en leiden de nieuwe lente in. Al duizenden jaren verft men daarom de eieren. De Perzische eieren zijn een waar kunstwerk, gemaakt door zowel volwassenen als kinderen. Het verven gebeurde tijdens het feest Noroez, het Perzische nieuwjaar. Wellicht is dit een van de redenen waarom er zo veel eieren zijn tijdens Pasen?

   De oorsprong van de paashaas vanuit het katholieke geloof

   Er is nog een ander verhaal rondom de oorsprong van de Paashaas en de eieren. Deze komt uit de katholieke hoek. Tijdens de 44 dagen voor Pasen vasten de katholieken. In deze periode mag men geen vlees en eieren eten. De kippen stoppen echter niet met het leggen van deze eieren. Aan het einde van de periode was er daarom een grote overschot. Deze berg at men met Pasen. Om het nog feestelijker te maken, mochten de kinderen de eieren schilderen. De eieren in combinatie met een paashaas kleuren was ook nog eens een leuke bezigheid voor iedereen in het gezin!

   De oorsprong in meerdere talen duidelijk maken

   Een tolk inhuren om iemand meer over het Nederlandse paasfeest te leren kan een goede keuze zijn. Het is immers niet eenvoudig om de oorsprong duidelijk te maken in talen, zeker niet omdat ieder land het op een andere manier viert en er een eigen verhaal bij heeft. Een goede vertaler Nederlands Spaans of een van de andere talen kan hiermee uit de voeten. Zo kunt u toch meer leren aan de mensen om u heen, zonder dat u voor miscommunicatie zorgt. En laat uw kinderen lekker de eieren verven, zodat zij de feestelijkheid in huis brengen met alle kleuren die symbool staan voor de lente. Of begin een nieuwe traditie en kijk naar de verhalen van andere landen om het paasfeest geheel aan uw wensen aan te passen.