Hoe Engels een wereldtaal werd | SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

    VertalingTolkdienst

    Mijn taal staat er niet tussen

    Bel mij terug

    Wat zijn de kosten?

      VertalingTolkdienst

      Mijn taal staat er niet tussen

      Bel mij terug

      Hoe engels een wereldtaal geworden

      Hoe het Engels een wereldtaal werd

       

      Zo’n vijfhonderd jaar geleden spraken tussen de vijf en zeven miljoen mensen Engels. De meeste hiervan bevonden zich op de Britse eilanden. Tegenwoordig is het Engels een taal die door maar liefst 1,8 miljard mensen gesproken wordt wereldwijd. Hoe heeft deze verspreiding zich kunnen plaatsvinden? In dit artikel bespreken we hoe het Engels een wereldtaal werd.

       

      De kolonisatie van de Britten

       

      Al sinds het begin van de twintigste eeuw vormt het Engels een van de meest belangrijke talen wereldwijd. De oorzaak hiervan gaat terug naar de kolonisatie. In de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw was het Verenigd Koninkrijk een van de grootste koloniale machten op aarde. Over de gehele wereld waren de koloniën van Groot-Brittannië verdeeld. De Britten hadden daarbij niet alleen maar kleine landen veroverd, maar stichtten ook de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, India en Australië. Doordat de lokale inwoners allerlei andere talen spraken, werd al snel besloten dat er een universele voertaal in de Britse koloniën moest komen. De internationale handel nam namelijk in een razendsnel tempo toe, waardoor communicatie essentieel werd. Aangezien het Engels toch al in veel landen wereldwijd werd gesproken, groeide het Engels uit tot een wereldtaal. Vanaf het moment dat de koloniën hun onafhankelijkheid verkregen, kozen veel landen ervoor om meertalig te worden. Het Engels vormt echter nog altijd de voertaal om te kunnen handelen tussen uiteenlopende bevolkingen.

       

      De Engelse taal in de Verenigde Staten

       

      De Engelssprekende zeevaarders, handelaars, missionarissen en pelgrims van Groot-Brittannië waren niet de enigen die in de Verenigde Staten belandden. Andere Europeanen die het Amerikaanse vasteland bereikten waren onder meer de Nederlanders, Fransen, Spanjaarden en Duitsers. De Europese immigratiegolven zorgden ervoor dat de verschillende talen alleen maar versterkt werden. De stichters van de Verenigde Staten wisten echter maar al te goed dat voor een nationale identiteit één universele taal noodzakelijk was. In een officiële stemming in het Amerikaans Congres van 1795 won het Engels met slechts één stem verschil van het Duits om de officiële voertaal te worden.

       

      Amerikaanse culturele en wetenschappelijke dominantie

       

      Door de dominantie van de cultuur en wetenschap uit de Verenigde Staten is de verdere groei van het Engels alleen maar versterkt. De muziek-, film- en televisie industrie past veelal het Engels toe. Ook bij het vergaren van informatie is het Engels onmisbaar. Doordat met het Engels een gigantische doelgroep wordt bereikt, blijven bedrijven het Engels toepassen.

       

      Ontvang een correcte Engelse vertaling van uw documenten

       

      Wilt u een zo groot mogelijke doelgroep bereiken op de internationale markt? Laat dan uw documenten vertalen door ons vertaalbureau SIGV Coöperatie. Onze tolken en vertalers hebben een uitgebreide ervaring met het vertalen in vele talen. Van een Poolse tolk om heldere communicatie op een congres te verzorgen tot een vertaler Frans Nederlands voor het vertalen van een brochure. Vraag direct een offerte op maat aan.