De geschiedenis van het Nederlands | SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   De geschiedenis van het Nederlands: zo is onze taal ontstaan

   Waar komt de Nederlandse taal vandaan? Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Het Nederlands is een taal die zo vanzelfsprekend is, dat we er eigenlijk niet bij stil staan dat er veel veranderd is. En iedere kleine verandering die nog plaatsvindt, sluipt er moeiteloos in. Maar hoe is het Nederlands ontstaan? En welke veranderingen zijn er dan allemaal geweest? Onderstaande informatie zet een aantal zaken voor u op een rij, zodat u meer kennis heeft om bij een vertaalbureau te werken.

   Een analyse van het Nederlands

   Het Nederlands maakt deel uit van de West-Germaanse talen. Dit is een subgroep van Indo-Europese talen, welke volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen afkomstig zijn uit Anatolië. De talen binnen deze taalfamilie hebben veel overeenkomsten, ondanks dat ze er anders uitzien. Door middel van het samenvoegen van deze woorden ontstond een stamboom en een koppeling aan de plek op aarde waar men deze talen spreekt. Op deze manier zijn de talen allemaal geanalyseerd, zodat er meer zicht kwam op de ontwikkelingen.

   De oorsprong van Indo-Europese talen

   Als men van Indo-Europese talen spreekt, spreekt men ook wel van Indo-Germaanse talen. Deze talen worden over vrijwel heel de wereld gesproken. De oorsprong ligt echter in Europa en het zuiden van Azië. Er zijn meer dan 400 verwante talen binnen deze taalfamilie te vinden. Door al deze talen afzonderlijk te analyseren en de overeenkomsten te gebruiken is de vooroudertaal geconstrueerd. Deze heet ook wel het Proto-Indo-Europees. Onder de Germaanse subgroep vallen onder andere het Nederlands, Duits, Engels, Zweeds, Fries, Noors en Deens. De Afrikaanse taal stamt juist weer af van een 17e eeuwse variant van het moderne Nederlands dat wij vandaag de dag kennen.

   Het ontstaan van de Nederlandse taal

   Maar sinds wanneer bestaat Nederland en de Nederlandse taal dan? Dit gaat verder terug dan u in eerste instantie denkt. Al duizenden jaren wordt het Nederlandse en Vlaamse grondgebied bewoond. Alle bewoners hadden hun eigen taal of zelfs meerdere talen. Rond de jaartelling kwam er meer ontwikkeling in deze talen. Vanaf dat moment kwam een Germaanse kolonisatie vanuit Noord-Duitsland. Men sprak Germaans. Rond het jaar 500 na Christus zijn de Germaanse dialecten verder ontwikkeld tot een aparte taal. Een van deze talen was het Oudnederlands. Maar hoe zag Nederland er vroeger uit? Ook dit kan een interessant onderzoek zijn voor mensen die als vertaler Duits Nederlands of een van de andere vertalers aan de slag wilt gaan.

   Het Oudnederlands met al zijn moeilijkheden

   Het Nederlands, en dan met name het Oudnederlands, is ongeveer 1600 jaar oud. De teksten lijken in eerste instantie lastig. De komst van het Oudnederlands Woordenboek heeft hier wel verandering in gebracht voor veel mensen. Het woordenboek kent niet alleen woorden, maar ook zinnen die gevormd zijn. Mocht u een tolk inhuren om een van deze teksten te vertalen, dan zijn er dus veel opties bijgekomen om een correcte vertaling in handen te krijgen. Vanuit hier is het ook weer eenvoudiger om te vertalen naar een van de andere talen in de wereld.

   Nederlands als moedertaal door veel mensen gesproken

   Maar hoeveel mensen spreken dan eigenlijk het Nederlands? Wereldwijd wordt het Nederlands gesproken door ongeveer 23 miljoen mensen. Hierbij gaat het om de mensen die deze taal als moedertaal hebben. Maar wat is moedertaal precies? Het is de eerste taal die men vanaf jonge leeftijd leert en vaak binnen het huishouden gesproken wordt. Nederlanders leren bijvoorbeeld eerst het Nederlands, waarna ze het uitbreiden met andere talen, zoals het Engels, Duits of Frans. Het Nederlands is dan ook de taal waar zij het meeste bekend mee zijn.

   De plaatsen waar het Nederlands wordt gesproken

   En waar spreken ze Nederlands? Uiteraard is dit als eerste in Nederland. Er zijn ruim 16 miljoen mensen die deze taal spreken in het land. Daarnaast spreken er 6 miljoen Vlamingen de taal, 500.000 mensen in Suriname en een klein deel van de bewoners van de Nederlandse Antillen en Aruba. Ondanks dat de Nederlandse taal de moedertaal is, zijn er wel variaties op gekomen vanwege de culturen en dialecten. Sommige woorden klinken daarom anders of hebben een andere betekenis gekregen. De Nederlandse taal staat vanwege deze aantallen op de 8e plaats in de rangorde van talen van de EU. Ook is het de kleinste wereldtaal, omdat het Nederlands op de 37ste plaats staat.

   Immigranten en variaties op de taal

   Het Nederlands is niet alleen gesproken als moedertaal in veel landen. Buiten Europa zijn er namelijk ook nog bijna 7 miljoen mensen die Afrikaans, een variatie op de Nederlandse taal, spreken. Ook zijn er honderdduizenden Nederlandssprekende emigranten en spreekt men de taal in voormalige koloniën. Wel gaat het hierbij vaak om variaties op de taal, maar de oorsprong ligt nog altijd in het Nederlands zoals wij dit kennen. Bij het maken van vertalingen vanuit een andere taal zult u hierdoor ook meerdere variaties kunnen ontvangen.

   Een grote verscheidenheid aan woorden

   Hoeveel woorden zijn er in het Nederlands? In eerste instantie ging het om een laag aantal, maar tijdens het ontwikkelen van de taal zijn er steeds meer woorden bijgekomen. In de databank van het Instituut voor de Nederlandse Taal zijn momenteel al meer dan 60 miljoen woorden opgeslagen. Niet alleen de Nederlandse woorden zelf, maar ook met multinationale invloeden en een ruime diversiteit. Het Nederlands is hiermee een taal waar men trots op kan zijn en zich voortdurend zal blijven ontwikkelen. Ook is het hiermee een taal waarmee u veel mensen kunt bereiken met uw teksten.