SIGV Coöperatie Geluk in verschillende talen
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   De 12 geluksdruiven van Spanje

   Als u al eens Oud & Nieuw in Spanje heeft gevierd, kent u de traditie van de geluksdruiven misschien al. In de nacht van Oud op Nieuw, net na middernacht, eten de Spanjaarden namelijk 12 druiven. Deze traditie noemen ze Las doce uvas de la suerte, wat volgens onze vertaler Nederlands Spaans de 12 geluksdruiven betekent. Maar waar komt deze traditie vandaan en wat is de betekenis ervan? Wij van vertaalbureau SIGV Coöperatie zochten het voor u uit.

   De oorsprong van de 12 druiven

   De traditie van de 12 druiven ontstond op het einde van de jaren 1800 in Madrid. Het was toen traditie bij de Spaanse adel om een glas champagne te drinken, onder begeleiding van enkele druiven. In 1880 besloot de Spaanse adel besloot de feestdagen in privésfeer te vieren. De traditionele straatfeesten van La Noche de Reyes werden tegelijkertijd verboden. Het volk voerde een protestactie uit op oudejaarsavond. Terwijl ze naar het klokkenspel op La Puerta del Sol luisterden, aten ze als protestactie druiven.

   Een dertigtal jaar later was deze actie in de vergetelheid geraakt. Enkele slimme fruithandelaars uit Alicante besloten hier in 1909 verandering in te brengen. Ze begonnen hun geplukte witte druiven van de soort Aledo per 12 stuks te verpakken en verkochten ze als geluksdruiven. Daarbij staat elke druif voor een maand in het jaar. En zo werd een protestactie van 1880 een gelukstraditie sinds 1909.

   Hoe moet u de 12 druiven eten?

   Wanneer u op een Spaans diner op oudejaarsavond arriveert, liggen er volgens onze tolk Spaans voor elke gast 12 druiven op tafel. Deze druiven blijven onaangeroerd tot enkele seconden voor middernacht. Vanaf 12 seconden voor middernacht eet u elke seconde één druif, zodat u precies om middernacht de laatste druif eet. Als dit lukt, zult u het komende jaar het geluk aan uw zijde hebben.