Wat zijn de kosten?
Wat zijn de kosten?
Wie van een woordspelletje houdt, heeft zeker al eens van een palindroom gehoord. Een palindroom is een woord dat zowel van voren naar achteren als van achteren naar voren gelezen hetzelfde is. Maar wist u ook dat er nog andere speciale woorden bestaan? Vertaalbureau SGIV zet ze graag voor u op een rijtje.
Wat is een palindroom?
Een palindroom wordt ook wel een keerwoord genoemd. Door de symmetrische letters leest u zowel van voren naar achteren als van achteren naar voren hetzelfde woord. Enkele bekende voorbeelden van een palindroom woord zijn lepel, negen, kok, parterretrap en meetsysteem. Ook zijn er enkele namen die een palindroom zijn, denk maar aan Bob, Hannah en Natan. Een mooi voorbeeld van een palindroom zin is, “De mooie zeeman nam Anna mee, zei oom Ed.”
Spiegelwoord
Een spiegelwoord is net als een palindroom een woord dat u achterstevoren kunt lezen maar dan niet meer hetzelfde woord is. Enkele simpele voorbeelden van een spiegelwoord zijn als – sla, bus – sub, geel – leeg en toog – goot.
Anagram
Om een anagram te vormen, gebruikt u de letters van een ander woord of een andere zin en zet ze in een andere volgorde. Dit wordt ook wel eens een letterkeer genoemd. Herman – Arnhem en Mandela – Ameland zijn enkele voorbeelden van een anagram. Vaak wordt een anagram ook als pseudoniem gebruikt, zoals Nederlands politicus Bolkestein die een boek uitbracht onder het pseudoniem Niels Kobet.
Isogram
Een isogram is een woord waarin elke letter slechts één keer gebruikt wordt. Zodoende is het woord isogram zelf een isogram. Het langste isogram in de Nederlandse taal is 17 letters lang: landbouwgeschrift.
Pangram
Een pangram is een zin die alle letters van het alfabet bevat. Dit wordt ook wel een holo-alfabetische zin genoemd. De uitdaging is om de zin zo kort mogelijk te maken en als u een perfect volmaakt pangram wilt hebben, mag elke letter slecht één keer voorkomen in de zin. Een voorbeeld hiervan is de zin: “Op brute wijze ving de juf de quasi-kalme lynx.”
Ambigram
Een ambigram is schrift dat net als een palindroom op verschillende manieren gelezen kan worden, maar dan in andere richtingen, zoals ondersteboven en geroteerd. Er zijn twaalf soorten maar het vaakst voorkomende is het rotatietype, waarbij een woord dat 180 graden gedraaid wordt precies hetzelfde blijft. Denk maar aan het woord “nou”.
Lipogram
Men gebruikt de term lipogram om een tekst aan te duiden waarin de auteur met opzet één of meerdere letters niet gebruikt. Zo is de roman “La disparation” van Georges Perec een voorbeeld van een e-lipogram. De letter die voor lipogram wordt gezet, is de letter die ontbreekt in de tekst.
Tautoniem
Een soortnaam die twee gelijke delen bevat, noemen we een tautoniem. Rattus rattus is een goed voorbeeld van een tautoniem.