Wat is een dode taal?
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Dode talen

   Er worden ontelbaar veel verschillende talen gesproken op de wereld en door de tijd heen zijn er zowel talen bij gekomen als weggegaan. Zulke dode talen ontstaan met name door een verschuiving van machtsposities en er zijn verschillende soorten dode talen. Wat is een dode taal en welke soorten dode talen zijn er allemaal?

   Wat is een dode taal?

   Met een dode taal wordt een taal bedoeld die door niemand meer als zijn of haar moedertaal wordt gezien. De term “uitgestorven” wordt hier vaak voor gebruikt, maar uitgestorven talen worden nergens meer gebruikt, terwijl dode talen nog wel bestudeerd of gebruikt kunnen worden in bepaalde contexten. Latijns wordt bijvoorbeeld op scholen onderwezen en veelvuldig gebruikt in de wetenschap, juridische wereld en geneeskunde, maar is wel een dode taal. Levende talen vormen het tegenovergestelde en worden dus nog wel door mensen als moedertaal gebruikt, zoals het Nederlands en Spaans.

   Van levende naar dode taal

   Talen die nog maar weinig moedertaalsprekers hebben, of waarvan dit aantal snel afneemt, zijn bedreigde talen. Dit is de fase waarin talen zich bevinden voordat ze als dode taal gekenmerkt worden. Bij het uitsterven van een taal gaat er vaak meer verloren, zoals cultuur, kennis en tradities. Er zijn wel allerlei initiatieven om bedreigde talen te beschermen en te voorkomen dat deze uitsterven.

   Soorten dode talen

   Er zijn verschillende soorten dode talen, die in de volgende drie categorieën kunnen worden onderverdeeld.

   Talen uit de oudheid

   Diverse talen uit de oudheid zijn tegenwoordig niet meer van toepassing, zoals het Oudgrieks, dat onder de elite in het Romeinse Rijk werd gesproken. In die tijd was het een internationale taal, zoals het Engels van nu, maar na de val van het Romeinse Rijk stierf ook het Oudgrieks uit.

   Een andere dode taal is de Egyptische taal. Egypte was net als Griekenland en Rome een zeer ontwikkelde cultuur in de Oudheid en de talen die in Egypte werden gesproken, de hiërogliefen, zijn de oudste bekende talen. Tot ongeveer 700 voor Christus werd het Egyptisch gesproken, waar tegenwoordig alleen nog een vereenvoudigde variant van over is: het Egyptisch-Arabisch.

   Onlangs uitgestorven talen

   Een taal die nog maar drie jaar als dode taal bekendstaat, is het Eyak, wat een Indiaanse taal is die vroeger werd gesproken in Alaska. Naast het Eyak zijn er nog andere Indiaanse talen die zeer bedreigd zijn of al zijn uitgestorven, met name door het tegenwerken van deze talen door de Amerikaanse overheid.

   Andere dode talen

   Talen die het door de tijd heen ook niet hebben overleefd zijn het Cornisch, een Keltische taal uit Cornwall, het Gotisch, wat door het Germaanse volk werd gesproken, en het Oudpruisisch, een taal die werd gesproken door bepaalde Pruisische groepen en verwant is aan het Lets.

   SIGV Coöperatie voor vertalingen van levende talen

   Bij SIGV Coöperatie houden we ons bezig met het vertalen van levende talen, waar er nog altijd heel veel van zijn. Wij zijn bijvoorbeeld onder andere een Duits vertaalbureau en bij ons kunt u gebruik maken van de diensten van een vertaler Duits Nederlands. Of heeft u juist een tolk Pools Nederlands of een tolk Turks nodig? Vraag een offerte aan en wij helpen u snel verder.