De talen van Spanje - SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   De talen van Spanje

   In Spanje spreekt men Spaans, dat lijkt logisch. Maar Spaans is niet zomaar Spaans. In Spanje zijn er namelijk vijf officiële talen. Voor een buitenlander lijken het allemaal dialecten maar Spanje heeft elke regionale taal als een officiële taal erkend. Het Spaans is dan wel de enige officiële nationale taal maar in sommige gebieden is de regionale taal de dominante taal. Als u een vertaler Nederlands Spaans inschakelt, is het dan ook belangrijk om rekening te houden met uw doelgroep. U wilt immers een Bask niet aanspreken in het Catalaans.

   Wij van vertaalbureau SIGV zetten graag even de vier officiële Spaanse regionale talen op een rijtje voor u.

   Catalaans (ES: Catalán – CA: Català)

   Het Catalaans is de grootste regionale taal, die door bijna 20% van de Spaanse bevolking wordt gesproken. De taal wordt in de Balearen, Catalonië en de regio Valencia gesproken. Het Catalaans van Valencia taalkundig gezien Valenciaans is maar er zijn nog amper verschillen met het Catalaans. Zodoende wordt het Valenciaans officieel erkend als Catalaans.

   Baskisch (ES: Vasco – BA: Euskara)

   Iets meer dan 2% van de Spaanse bevolking spreekt Baskisch. Deze taal hoor je in het Baskenland en Navarra. Om het extra moeilijk te maken voor een tolk Spaans, vertoont het Baskisch geen enkele overeenkomst met een andere taal.

   Galicisch (ES: Gallego – GA: Galego)

   Het Galicisch wordt gesproken door bijna 6% van de Spaanse bevolking. De taal komt voor in Galicië en delen van Asturië en León. Bent u goed in Spaans maar verstaat u geen Galicisch? Dat is perfect mogelijk, het Galicisch heeft namelijk meer gelijkenissen met het Portugees dan met het Spaans.

   Aranees

   Aramees is de minst gesproken officiële regionale taal van Spanje. De taal wordt gesproken in de Vallei van Aran, gelegen in Catalonië. Deze regio heeft slechts een kleine 4000 inwoners. Door de nabijheid van Frankrijk werd deze taal fel beïnvloed door de Fransen. Het Aranees is taalkundig gezien dan ook een dialect van het Franse Occitaans.

   Rol regionale talen

    

   Zowel op nationaal niveau als op regionaal niveau spelen deze vier regionale talen een belangrijke rol in Spanje. U heeft het waarschijnlijk al gemerkt op vakantie in Spanje. Schriftelijke communicatie gebeurt in twee talen: de officiële regionale taal en het Spaans. Wanneer u bij SIGV Coöperatie een tolk wilt inhuren of een zakelijke tekst voor Spanje wilt laten vertalen, is het dan ook belangrijk om door te geven voor welke regio de vertaling geldt. Zodoende kunnen wij de vertaling perfect afstemmen op uw doelgroep en bent u ervan verzekerd dat uw boodschap juist wordt begrepen.