De oorsprong van kerstmis - SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

    VertalingTolkdienst

    Mijn taal staat er niet tussen

    Bel mij terug

    Wat zijn de kosten?

      VertalingTolkdienst

      Mijn taal staat er niet tussen

      Bel mij terug

      De oorsprong van Kerstmis 

      Veel mensen kijken na de zomer uit naar Kerstmis. Deze periode vol gezelligheid brengt letterlijk licht in de duisternis in de winter. Maar kent u eigenlijk de oorsprong van Kerstmis? En wat betekent het woord Kerstmis? Vertaalbureau SIGV zocht het voor u uit.

      De mis van Christus

      Het woord Kerstmis is afgeleid van “Christes maesse”. Een tolk inhuren hoeft niet om te begrijpen dat dit Oud-Engels woord letterlijk “de mis van Christus” betekent. Het woord “mis” is vermoedelijk afkomstig van de woorden “lte, ecclesia missa est”, wat voor “heengaan” staat. De eerste schriftelijke weergaven van het woord “kersmisse” vond men in het jaar 1274. Vermoedelijk gebruikte men toen het woord al als benaming voor het geboortefeest van Christus. In de loop van de tijd is het woord “kermisse” vervormd tot Kerstmis.

      Het Zonnewendefeest

      Vroeger vierden de oorspronkelijke West-Europese volkeren, zoals de Germanen, de Kelten, de Noormannen en de Batavieren, eind december het Zonnewendefeest. Met dit feest vierden ze het einde van de langste nachten en het begin van langere dagen. Het Zonnewendefeest ging gepaard met veel licht om de duisternis tegen te gaan en groenblijvende takken. Onze hedendaagse kerstboom vond daar haar oorsprong. De feesten van deze volkeren gingen gepaard met overvloedige maaltijden, een echt Kerstdiner avant la lettre, zoals onze vertaler Frans Nederlands of tolk frans zou zeggen.

      Beïnvloed door de christenen

      Toen het christendom zich kort na het begin van onze jaartelling begon te verspreiden in West-Europa, wilden de oorspronkelijk West-Europese volkeren hun tradities en feesten niet opgeven. De Christenen wilden dit gerust toelaten maar niet zonder een christelijke wending te geven aan de feestdag. En zo veranderde het Zonnewendefeest in het feest van de geboorte van Christus.