Het verschil tussen een taal, dialect en accent | SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Begrijpelijk Engels

   Veel mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven, waardoor teksten ook vaak verwarrend geschreven zijn. Vakjargon wordt dan bijvoorbeeld verkeerd gebruikt, waarnaast er veel ingewikkelde woorden en complexe zinnen worden geproduceerd. Vooral wanneer een onderwerp of vakgebied voorkennis vereist, kan het lastig zijn om een informatieve en tegelijkertijd begrijpelijke tekst te maken. Wat is begrijpelijke taal eigenlijk, met welke tips kan een tekst begrijpelijk geschreven worden en waarom is het belangrijk voor organisaties om zulke toegankelijke teksten beschikbaar te stellen?

   Wat is begrijpelijke taal?

   Veel teksten op het internet, van overheidsinstanties en in kranten zijn niet toegankelijk voor iedereen. Sommige mensen zijn daardoor afhankelijk van de hulp van anderen om de voorgeschotelde informatie te begrijpen. Het is juist heel belangrijk dat iedereen zulk soort informatie goed kan begrijpen om op een zelfstandige manier deel te nemen aan de samenleving. Daarom is het voor diverse bedrijven en organisaties belangrijk om begrijpelijke taal te creëren.

   Maar wat houdt begrijpelijke taal eigenlijk in? Dit gaat om informatie die toegankelijk en te begrijpen is voor iedereen van een bepaalde doeltaal, waardoor taalbarrières worden weggenomen. Begrijpelijke taal kan gaan over Nederlandse teksten, maar ook over andere talen, zoals begrijpelijk Engels. Het beschikbaar stellen van begrijpelijke taal is bijvoorbeeld belangrijk voor mensen met een handicap, leermoeilijkheden, een gehoor- en/of visuele beperking, dementie, analfabetisme, afasie en een migratieachtergrond. Daarnaast zijn er nog veel meer mensen die hier baat bij hebben.

   Tips voor het creëren van begrijpelijke taal

   Er zijn diverse manieren waarop een taal begrijpelijk gemaakt kan worden, wat onder andere afhangt van de woordkeuze, structuur en zinsopbouw. De volgende tips helpen hierbij:

   • Korte en eenvoudige woorden gebruiken;
   • Buitenlandse leenwoorden en/of vaktermen vermijden of uitleggen;
   • Bepaalde woorden op een consistente manier gebruiken in plaats van steeds nieuwe synoniemen introduceren;
   • Veel afbeeldingen gebruiken;
   • Een overzichtelijke structuur toepassen.

   Misschien lijkt het makkelijk om begrijpelijke taal te produceren aan de hand van bovenstaande, voor de hand liggende punten. Toch blijkt dit in werkelijkheid niet zo gemakkelijk en er komt meer kijken bij het schrijven van teksten op taalniveau A2/1F. Zo is het ook belangrijk om de juiste opmaak, lettertype en lettergrootte toe te passen. Daarnaast moet een tekst aansluiten bij de doelgroep waar het voor bedoeld is. Misschien kunnen bepaalde vaktermen gebruikt worden die iedereen begrijpt en kent of is een bepaalde stijl gewenst? Ook moet het doel van de tekst duidelijk zijn. Zodoende draait een begrijpelijke tekst om meer dan de juiste woorden en zinnen op papier zetten.

   Waarom is begrijpelijk Engels belangrijk voor organisaties?

   Overheden zijn verplicht om informatie beschikbaar te stellen op taalniveau A2/1F, maar ook voor veel bedrijven en organisaties is het belangrijk om boodschappen eenvoudig te formuleren. Zo kunnen ze namelijk een breder publiek bereiken en de gewenste doelgroep ook beter aantrekken. Zowel voor mensen met een beperking als zonder is begrijpelijk Nederlands, Engels, Frans of Spaans heel belangrijk om de boodschap van een tekst te begrijpen.

   Bij SIGV Coöperatie helpen we u met begrijpelijke content

   Het is dus belangrijk om toegankelijke teksten te produceren om een grote doelgroep te bereiken en taalbarrières te voorkomen. Ook in andere talen is begrijpelijke taal essentieel om de boodschap op de juiste manier over te brengen. Hier kunnen wij bij SIGV Coöperatie u bij helpen. Bij ons kunt u namelijk een tolk inhuren, zoals een tolk Frans of een vertaler Nederlands Engels, die voor u een begrijpelijke tekst in de gewenste taal creëert.

   Als onder andere vertaalbureau Engels helpen we u met allerlei soorten teksten. Bovendien zijn onze vertalers native speakers, waardoor ze rekening houden met de doelgroep en culturele nuances. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan en ontdek de mogelijkheden.