Alles wat je moet weten over Arabieren | SIGV Coöperatie
Tolken en vertalen met een
maatschappelijke doelstelling
Selecteer een pagina

Wat zijn de kosten?

  VertalingTolkdienst

  Mijn taal staat er niet tussen

  Bel mij terug

  Wat zijn de kosten?

   VertalingTolkdienst

   Mijn taal staat er niet tussen

   Bel mij terug

   Alles wat je moet weten over Arabieren en hun cultuur

   Bent u altijd al geïnteresseerd geweest in de Arabieren? Het is een cultuur met veel mysteries en eigen gebruiken en tradities. Het Arabisch is ook een taal die door veel mensen gesproken is ter wereld. Redenen genoeg om meer over de cultuur, tradities en de taal te leren. Maar wat moet u allemaal weten? En welke gebruiken moet u in het achterhoofd houden als u een van de landen in het Midden-Oosten bezoekt? Onderstaande informatie zet het op een rij.

   Diversiteit bij Arabieren door alle landen

   De Arabische wereld is heel divers. Met een groot aantal culturen, tradities en religieuze gebruiken kom je voortdurend in een nieuwe wereld terecht. Het Arabisch kunt u niet alleen zien als een afstamming, maar ook de cultuur en taal die hieraan vasthangt. Er zijn 22 Arabische landen, waaronder Algerije, Comoren, Bahrein, Egypte, Irak, Jordanië, Koeweit en Libië. Iran en Turkije worden ook als Arabische naties beschouwd, maar maken officieel geen deel uit van de groep. Veel mensen spreken hier namelijk Turks en Farsi. Wel delen ze dezelfde religie: de Islam.

   De Arabische taal als overeenkomst tussen landen

   Vaak gebruiken mensen de term echter voor de moedertaal van de Arabische landen. Het Arabische woord bestaat uit tekens. Dit is het grootste verschil met het Europese alfabet en tevens de reden dat veel mensen een tolk nodig hebben om te weten wat er geschreven is. In het Midden-Oosten spreken landen voornamelijk het Arabisch vanwege de religie, maar hebben ook allemaal hun eigen talen en dialecten ontwikkeld. Als u zelf geïnteresseerd bent in het leren van de taal, zult u echter al snel merken dat het niet eenvoudig is om alles goed uit te spreken.

   Hoe is de Islam ontstaan?

   De Arabieren hebben nog een overeenkomst. De meeste mensen zijn namelijk islamitisch. Deze religie heeft een groot effect op de Arabische samenleving. Als u de Arabische waarden wilt leren, moet u dus wel meer weten over de Islam. De meerderheidsreligie in het gebied bestaat uit de Islam en speelt een centrale rol op het beïnvloeden van de cultuur en tradities. Maar hoe is de Islam ontstaan? De Islam achtergrond begint allemaal bij de Koran. Deze hoofdtekst is door de engel Gabriël geopenbaard aan de profeet Mohammed. Vanaf dat moment volgt de meerderheid deze teksten en de bijbehorende Islamitische wet.

   De gebruiken binnen de religie

   De meeste Arabieren volgen dus de Islam. Hier horen ook een aantal religieuze gebruiken bij, die de meeste aanhangers opvolgen. Veel moslims binnen bijvoorbeeld vijf keer per dag. Alle dagelijkse verplichtingen en verantwoordelijkheden plannen zij daarom rond de gebedstijden, zodat ze tijd hebben om aan deze verplichting te voldoen. Het belangrijkste gebed van de week is het vrijdagmiddaggebed in de moskee. Hiermee luiden Arabieren het weekend in. Mocht u in een van de Islamitische landen zijn, is het aan te raden om respect te tonen voor dit gebed en afspraken niet op dit moment te plannen.

   Het betreden van een moskee

   Het bezoeken van een moskee gebeurt niet zomaar. De moskee is vaak niet toegankelijk voor toeristen. Er zijn slechts enkele dagen dat deze opengesteld is voor het publiek. Ook kunt u op uitnodiging naar binnen. Gaat u naar binnen? Dan dient u uw schoenen uit te trekken. Als er een fonteintje binnen of buiten beschikbaar is en u geen sokken aan heeft, wast u uw voeten. Ook dient u bescheiden en zedig gekleed te zijn. Voor een man betekent dit dat de benen volledig gedekt moeten zijn. Arabische vrouwen moeten een lange rok dragen, geen blote schouders en armen hebben en hun hoofd bedekken.

   De Ramadan een van de belangrijkste rituelen

   U heeft ongetwijfeld al eens van de Ramadan gehoord. Maar weet u ook wat het precies inhoudt? Het is de periode waarin moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Na zonsondergang eet de familie uitgebreid. Vaak gebeurt dit met vrienden en familie. Het Arabisch eten komt op tafel en men geniet hier zichtbaar van. De Ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest en alle bijbehorende rituelen. Alle Arabische landen doen hieraan mee. Houd hier dus rekening mee als u afspraken wilt maken met bedrijven of personen.

   De Islamitische wetgeving verschilt per land

   De islamitische wet, ook wel de Sharia genoemd, is onderdeel geworden van alle grondwetten en seculiere wetten die in de Islamitische landen gelden. Enkele landen, zoals bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, gebruiken deze wetgeving voor alle rechtsgebieden in het land. Ieder Islamitisch land geeft er vaak een eigen draai aan. Sommige landen zullen daarom strenger opvolgen dan andere. De extreme interpretaties van de Sharia, zoals de doodstraf, steniging en het afhakken van handen komen regelmatig voorbij in de westerse nieuwsgeving. Het kan echter leiden tot misvattingen dat deze acties de norm zijn in de Arabische wereld en heeft een negatieve nasmaak gegeven. Een tolk inhuren kan u helpen om de wetten te begrijpen.

   Een sterke familieband bij de Arabieren

   Familie staat centraal bij de Arabieren. De loyaliteit binnen de familie is sterk en veel mensen onderhouden stam- en clanverbindingen. De uitdrukking “Ik en mijn broers tegen mijn neven, ik en mijn neven tegen een vreemdeling” is een van de uitdrukkingen die u bij veel vertaalde teksten van een vertaalbureau tegenkomt. U zult merken dat Een Arabier als mens vol trots spreekt over de afkomst. De families vieren uitgebreid de feestdagen en tijdens de Ramadan zijn de maaltijden ook vaak met de volledige familie.

   De vaders als hoofd van de familie

   Familierollen zijn bij Arabieren conventioneel samengesteld. De mannen hebben vaak een patriarchale rol. De man zorgt dat hij financieel stabiel is en zorgt voor het gezin. De schaamte is groot als dit niet kan. De Koran heeft de mannen aangewezen als beschermers van Arabische vrouwen. De veranderingen in de maatschappij en het onderwijs hebben er echter voor gezorgd dat vrouwen tegenwoordig ook financieel bijdragen aan het gezin. Dit ondermijndt soms de rol van de man als kostwinnaar. De vader heeft traditioneel gezien het laatste woord. Toch bespreken mannen en vrouwen de plannen voordat ze beslissingen nemen.

   Moeders binnen de traditionele rol

   In Arabische landen behouden veel vrouwen de traditionele rol. Dit houdt in dat zij thuis blijven om de zorg voor kinderen te dragen. Voor veel Westerse landen ziet dit eruit als onderdrukking en ongelijkheid. Toch is het in werkelijkheid geheel anders. De vrouw mag dan wel een huisvrouw zijn, ze is wel betrokken bij zakelijke aangelegenheden. Daarnaast zijn de tradities verandert. Vrouwen werken tegenwoordig zowel binnenshuis als buitenshuis. Wel zijn de Arabische vrouwen over het algemeen discreet over hun loopbaan, omdat dit niet binnen de traditionele norm valt.

   Kinderen nemen normen en waarden over

   Kinderen nemen vaak de rollen van de ouders over. Zo leren jongens vanaf jonge leeftijd al om een man te zijn, bescherming te bieden aan de vrouwen in het gezin en verantwoordelijkheid te nemen buitenshuis. De dochters zijn voornamelijk met huishoudelijke taken bezig. Ze krijgen lof voor al deze vrouwelijke eigenschappen. De meeste kinderen blijven thuis wonen totdat ze trouwen. Soms blijft de zoon ook na het huwelijk met zijn vrouw thuis wonen, zodat hij voor de ouders kan zorgen. Eerbied voor ouders en oudere mensen zit er al vanaf vroege leeftijd in.

   Gastvrijheid staat centraal in de Arabische wereld

   De Arabische cultuur staat bekend om zijn gastvrijheid. Als u bij iemand warm verwelkomd wordt, is het een grote eer. Weigert u de uitnodiging? Dan kan diegene dit als een belediging zien. Als u ingaat op de uitnodiging, is het aan te raden om een aantal zaken in acht te nemen. Sta bijvoorbeeld op wanneer iemand de kamer binnenkomt en het de eerste keer is. Respecteer ook de verschillende woongebieden in een huis. Hoewel iemand zegt ‘doe alsof je thuis bent’ betekent dit niet dat u zomaar overal naar binnen kunt. Bedenk vooraf goed welke ruimtes u zelf ook niet betreden wilt hebben in uw woning.

   De gastvrijheid gaat ver. Toch moet u er rekening mee houden dat de ‘vrijheid’ in het woord voornamelijk bij mannen terug te vinden is. U dient bijvoorbeeld te wachten op de introductie voordat u kunt spreken met een Arabische vrouw. Ook is het niet gewoon om de hand te schudden. Wacht tot zij haar hand aanbiedt. Vraag ook niet zomaar naar de vrouwen en dochters binnen de familie. Als de man hier over wil vertellen, doet hij dit vanzelf. Het kan respectloos overkomen als u toch vragen stelt. Onderwerpen als religie, politiek en persoonlijke relaties kunt u het beste vermijden tijdens een gesprek. Als men ernaar vraagt, blijf dan zo neutraal mogelijk.

   Rekening houden met privacy

   Privacy is een grote culturele waarde, die zijn oorsprong kent in de Koran. Arabieren bespreken hun zorgen niet zomaar buiten het gezin. Alles wat binnenshuis gebeurt, blijft ook binnenshuis. Spreekt iemand vernederend over een familielid of zijn privézaken bespreekt met een buitenstaander, dan kan dit grote gevolgen hebben. Ook binnen het gezin is er veel privacy. Zo ontvangen Arabieren gasten vaak in een aparte salon als het huis hier groot genoeg voor is. Als het huis niet groot is, zijn alle afspraken zorgvuldig gepland, zodat familieleden niet aanwezig zijn. Zo horen andere mensen buiten het gezin niets over zaken waar zij niets mee te maken hebben.

   Eten en drinken bij iedere gelegenheid aanwezig

   Voor iedere gelegenheid hebben Arabieren hapjes of maaltijden beschikbaar. Zelfs als u uitgenodigd bent voor een bezoek. Eten en drinken in gezelschap is namelijk erg belangrijk binnen de cultuur. Weiger daarom nooit een drankje. Als u genoeg heeft, is het aan te raden uw glas niet volledig leeg te drinken. Als iemand een hapje aanbiedt, val dan niet hongerig aan. Weiger eerst en accepteer het daarna alsnog. En was uw handen te allen tijde voor het eten. Blijf na het eten niet al te lang hangen. De gastheer of gastvrouw moet namelijk nog opruimen en dat dient u te accepteren. Een half uur na de thee of koffie vertrekken is een gepaste tijd en wordt op prijs gesteld in Arabische landen.