Wat zijn de kosten?
Wat zijn de kosten?
Anglofobie: angst voor de Engelse taal
Fobieën zijn psychische aandoening waarbij men een angst ontwikkelt voor bepaalde situaties of fenomenen. Zo kent u waarschijnlijk wel aquafobie, arachnofobie en claustrofobie, waarbij iemand een fobie heeft voor water, spinnen en kleine ruimtes. Maar heeft u al eens van anglofobie gehoord? Mensen met een anglofobie hebben een gevoel van angst of een grote afkeer van de Engelse taal, cultuur en politieke macht.
Oorzaak
Anglofobie bestond voornamelijk in de tijd dat Engeland veel koloniën bezat. Zowel Europa als andere continenten vreesden voor de Engelse macht en zagen het land als een bedreiging. De anglofobie was in die tijd het grootst in Frankrijk en de Verenigde Staten. Frankrijk vreesde voornamelijk de sterke concurrentie van Engeland om grondbezit en wereldmacht tijdens het kolonialisme. Het gedeelde verleden van Engeland en de Verenigde Staten zorgde bij die laatste voor een afwerende houding tot na de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens het kolonialisme zijn er enkele stereotypen over Engeland ontstaan. Zo zijn de Engelsen ordinair en voelen ze zich superieur tegenover de rest van de wereld. De instandhouding van deze stereotypen draagt eveneens bij aan anglofobie.
Taalpurisme
Taalpurisme is ook een grote reden voor anglofobie. Taalpuristen streven naar een taalgebruik zonder buitenlandse invloeden en woorden. Ze hebben een afkeer tegen Engelse leenwoorden en zinsvolgordes. Ook hier is Frankrijk de koploper. Onze vertaler Frans Nederlands wist ons te vertellen dat Fransen niet geneigd zijn om Engels te leren en dat ze veel Engelse leenwoorden gewoon naar het Frans vertalen.
Anglofobie in Nederland
De bevolking van Nederland en ook België staat zeer open voor Engelse invloeden. Engelse leenwoorden zijn volgens ons vertaalbureau Engels schering en inslag in ons dagelijks taalgebruik. Soms worden er zelfs volledige zinsconstructies overgenomen uit het Engels. Dit fenomeen, dat het tegengestelde is van anglofobie, noemt men anglofilie. Vreemd genoeg is anglofobie vaak een reactie op anglofilie, waardoor anglofilie een ontstaansreden is voor anglofobie. Ondanks deze liefde voor het Engels kan het toch nuttig zijn om een tolk Engels te gebruiken tijdens uw gesprekken met Engelse zakenpartners. Het is immers niet omdat u gewend bent om Nederengels te praten dat u tijdens een zakengesprek de juiste snaar weet te raken bij uw leveranciers en andere zakenpartners.